Грип, който е здравословен проблем, който може да бъде преодолян с правилното планиране на лечението за 1-2 седмици; Ако не се полагат грижи, това може да доведе до животозастрашаващи ситуации при деца, възрастни хора и хора с ниска имунна система. Важно е да вземете някои лични предпазни мерки и експертна помощ, за да предотвратите грипа.

 

Съдържание

  1. Какво представлява грипът?
  2. Какви са рисковите фактори за грипа?
  3. Какви са симптомите на грипа?
  4. Каква е разликата между грипа и Covid-19?
  5. Как се разпространяват covid-19 и грипът?
  6. Какви са причините за грипа?
  7. Как протича грипът? Какви са методите на лечение?
  8. Грипът причинява ли кашлица?
  9. Какво е добро за грип? Кои храни трябва да се консумират?
  10. Често задавани въпроси за грипа


 

КАКВО Е ГРИП?

 

Това е инфекция, причинена от грип, вируси на грип А и В, които се наблюдават особено при студено време и сезонни преходи, с оплаквания от кашлица, слабост, висока температура. Важно е да се обличате подходящо за сезона, да се храните балансирано и здравословно и да избягвате контакт с болни хора, за да предотвратите грипа, който може да засегне много хора в случай на епидемия. Грипът също може да се обърка с обикновената настинка. Грипът е заразна вирусна инфекция като обикновената настинка, но е много по-тежка от обикновената настинка. Тъй като може да оцелее със седмици при 0-4 °C, е изключително лесно да се срещнете с грипния вирус, който причинява по-чести инфекции през зимните месеци. Най-често вирусът се предава чрез кашлица, кихане, говор и контакт.

 

Всички предмети, с които контактуват хора с грипен вирус, са важни по отношение на предаването. По-специално, тези, които са в рисковата група, като деца, възрастни хора, тези с хронични заболявания, здравни работници и учители, имат по-тежък грип. Много е важно да миете ръцете със сапун и вода през деня, за да предотвратите грип, който може да причини много здравословни проблеми, ако не се вземат предпазни мерки в ранния период. Хората, които са заразени с грип, трябва да се лекуват, като се консултират с лекар, вместо несъзнателно да започват противогрипни лекарства.

 

КАКВИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ПРИ ГРИП?

 

Рисковите фактори, които могат да увеличат риска от развитие на грип или неговите усложнения включват:

 

Възраст: Сезонен грип; Той е насочен към деца от 6 месеца до 5 години и възрастни на 65 и повече години.

 

Условия на живот или работа: старчески дом, старчески дом и др. Хората, живеещи или работещи в обществена среда, са по-склонни да се разболеят от грип. Хората, които остават в болница, също са изложени на по-висок риск.

 

Отслабена имунна система: Лечение на рак, продължителна употреба на стероиди, трансплантации на органи, рак на кръвта или ХИВ/СПИН могат да отслабят имунната ви система. Те могат да улеснят заразяването с грип и също така да увеличат риска от развитие на усложнения.

 

Хронични заболявания: Хронични състояния като астма, диабет, сърдечни заболявания, заболявания на нервната система, метаболитни нарушения, бъбречни, чернодробни или кръвни заболявания, белодробни заболявания могат да увеличат риска от грипни усложнения.

 

Бременност: Бременните жени са по-склонни да развият грипни усложнения, особено през втория и третия триместър. Жените също са по-склонни да развият усложнения, свързани с грипа до две седмици след раждането на бебето си.

 

Морбидно затлъстяване: Хората с индекс на телесна маса (ИТМ) от 40 или повече може да имат повишен риск от грипни усложнения.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА?

 

Симптомите на грип, който се появява след двудневен инкубационен период, могат да бъдат объркани с настинки и други инфекции на дихателните пътища. Показва симптоми като настинка (настинка), постепенно развиваща се слабост, възпалено гърло и стакато кашлица. Стои и леко прескочени. Симптомите на грипа започват внезапно, за разлика от обикновената настинка. Пациентът е добре, когато пътува до училище или работа. Грип; След 3-6 часа се проявява като внезапна настинка, силна слабост, висока температура, хрема или запушване, особено под формата на суха кашлица с дискомфорт в гърдите (натиск).

 

Човек с грип може да изпита следните симптоми:

 

  • повишаване на температурата
  • запушен нос или хрема
  • студена пот, треперене
  • Болка, която може да бъде тежка при някои хора
  • чувствам се изморен
  • главоболие

Не всеки с грип ще изпита всички тези симптоми. Например, възможно е човек, който няма оплаквания от треска, да има грип.

 

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ГРИПА И COVID-19?

 

  • Причинява се от Covid-19 и подобно на захвата, два отделни вируса. мачове с корона и грип:
  • И двете заболявания могат да причинят висока температура, кашлица, болки в тялото, повръщане и диария при децата.
  • И двете могат да доведат до пневмония.
  • И двете заболявания могат да бъдат асимптоматични, леки и досадни.

Той също има ваксина.

 

Въпреки че има много прилики между COVID-19 и зачеването, засега има някои специфични:

 

Концепция за симптом: Появява се грипна идентичност. Появява се 1-4 дни след размножаването. Cocid-19 може да е по-лесно. Също така не можете да показвате хората с Covid-19 като личности.

 

Вид и тежест на кашлицата: Предизвиквайки леко сухо тегло на грип, споменавате повече за Covid-19. Кашлицата при тези с Covid-19 е упорита, суха и причинява задъхване.

 

Цялостно покритие за широко разпространено използване на Covid: Както се вижда в грипните системи, обикновено се разглежда в ревизия-19:

  • Поражение при дишане (Breath)
  • Внезапен дъх на вкус и мирис
  • вътре в гърлото

 

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ COVID-19 И ГРИП?

 

Както коронавирусът, така и грипът се разпространяват чрез вдишване на капчици от носа и устата на заразен човек, когато той кашля, киха, говори или когато докосва заразена повърхност и след това докосва устата, носа и/или очите. И двете заболявания могат да се разпространяват и от хора, които са заразени, но не показват симптоми.

 

Тъй като симптомите на грип и Covid-19 могат да бъдат сходни, златният стандарт в диференциалната диагноза е PCR тестването. Ако лицето покаже симптоми на заболяването, трябва да се консултирате с лекар, без да губите време, да се установи дали е хванат Covid-19 или грип и да се започне лечение, без да се губи време.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ГРИПА?

 

Грип; Това е респираторна инфекция, свързана с грипния вирус, която засяга предимно носа, гърлото, бронхите и по-рядко белите дробове. Грипният вирус, който може да се предава много бързо при кашляне, кихане, близък контакт, целувка и ръкостискане, се разпространява в резултат на не честото миене на ръцете през деня. Предаването на грипа е много лесно в затворена среда. Когато пациентът кашля или киха, милиони вируси се разпространяват във въздуха. Здравите хора получават вируса чрез дишане. Хората, които не са имунизирани срещу грипния вирус, се заразяват с грип в рамките на 1-4 дни.

 

Стотици хора могат да се заразят с грип чрез кашляне и кихане на места, където се събират хора, като училища, места за поклонение, кина и театри. Вирусът може да оцелее около 2-8 във външна среда. В този контекст здрави хора, които влизат в контакт с дръжки на стълби, телефонни слушалки, маси, дръжки на вратите, докоснати от болен човек, получават грипния вирус. Хората, заразени с вируса, предават вируса на себе си, когато влязат в контакт с устата и очите си.

 

КАК ПРОТИВА ГРИПА? КАКВИ СА МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ?

 

Освен това може да проправи пътя за сериозни заболявания като грипна инфекция, пневмония и менингит, които не могат да бъдат контролирани, като се каже „7 дни с лекарства, 1 седмица без лекарства“. Затова лечението на грип не трябва да се пренебрегва и за лечение трябва да се потърси специалист.

 

Първо, пациентите с грип трябва да бъдат изолирани у дома, за да се предотврати срещата на вируса. Пациентите могат да се върнат на работа или училище един ден след като температурата им спадне. Също така е много важно да се повиши информираността на пациента при лечението на грип. Всички пациенти трябва да бъдат информирани как се предава вирусът и да бъдат информирани на какво трябва да обърнат внимание.

 

Антивирусните лекарства, които се предлагат както под формата на таблетки, така и под формата на инхалация, помагат на грипа да премине както по-леко, така и за кратко време. Лекарят трябва да реши дали да започне антивирусно средство при пациент, диагностициран с грип.

 

Особено при някои пациенти от рисковата група, приемът на някои антивирусни лекарства от лекаря в рамките на 24-48 часа след началото на първите оплаквания, намалява симптомите и продължава по-кратко време. Освен това използваните лекарства предотвратяват срещата на грипния вирус с други хора.

 

Всяка година около половината от децата в предучилищна и училищна възраст имат грип, тоест грипни инфекции. Докато повечето деца се лекуват у дома, някои може да се наложи да бъдат хоспитализирани. Препоръчва се детето да слуша, да пие много течности и да дава някои антипиретични болкоуспокояващи за облекчаване на треската и мускулната болка. Колкото по-малки са децата, заразени с грип, толкова по-висок е процентът на хоспитализация.

 

Деца под две години, тези с хронични заболявания, имунокомпрометирани, изключително затлъстели и живеещи в старчески домове; Това са деца, които са по-склонни да имат усложнен (живозастрашаващ) грип. При малките деца почистването на носа с физиологичен разтвор и аспирирането на секрета облекчават децата.

 

ПРИЧИНА ЛИ ГРИПА КАШЛИЦА?

 

Тези, които са заразени с грип, бързо се влияят от температурни промени, прах и сух въздух и кашлица. Дори ако грипът изчезне, след като не е бил лекуван дълго време, той може да остави след себе си упорита кашлица.

 

КАКВО Е ДОБРЕ ЗА ГРИП? КОИ ХРАНИ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРАТ?

 

Необходимо е да се обърне внимание на балансирана и адекватна диета по време на лечението на грип или настинка, за да се възстанови бързо след заразяване с грип и да се предотврати тежестта и удължаването на заболяването.

 

При инфекциозни заболявания енергийната нужда на организма е по-висока от тази на здравото човешко тяло. С цел задоволяване на енергийните нужди на организма; Препоръчително е да се прилага хранителна програма, богата на протеини, фибри, витамини и минерали. Разходът на вода при грип и настинка е 2,5-3 литра поради възможна загуба на течности. трябва да е наоколо.

 

Витамините, минералите и хранителните вещества, които ще помогнат за поддържане на имунната система, които са полезни при грип или настинка, са както следва:

 

Витамин С: Витамин С под формата на витамин, приеман всеки ден без консултация с лекар, не е начинът за предотвратяване на грипа. Витамин С трябва да се набавя от храната, а не под формата му. Защото когато витамин С се приема от храни, се използват и фотохимични вещества в тези храни. витамин С; Има го в изобилие в храни като зелен пипер, магданоз, кресон, рукола, карфиол, спанак, киви, портокал, лимон, мандарина, домат, грейпфрут, нар, шипка.

 

Цинкът и селенът са важни минерали за имунната система. Селен; Намира се в морски дарове като скариди, сьомга, риба тон, гъби, говеждо месо, месо, лук и чесън. Цинк, който има важно място за защитния механизъм, особено тиквените семки; Намира се в сурови ядки, мазни семена като орехи, бадеми, пуешко месо, агнешко месо, аспержи и гъби. И двата минерала укрепват клетките на тялото, които се борят с токсините.

 

Омега 3 мастни киселини: Това са най-ценните масла. Омега-3 мастните киселини намаляват кръвното налягане, както и намаляват склонността на кръвта към съсирване и риска от коронарна болест. Освен омега-3, рибата съдържа и незаменими аминокиселини, които тялото не може да произвежда, които са необходими за обновяването и стареенето на клетките. Маслените семена като сурови лешници, орехи и бадеми също съдържат Омега 3.

 

Бета-каротин: Тиква, морков, ананас, фурми и кайсии са зеленчуците и плодовете, които съдържат най-много бета-каротин.

 

Цитрусовите плодове, съдържащи кверцетин, плодове като ябълки, червено грозде, лук, ягоди, черници, къпини и червен лук също трябва да се консумират като мощен антиоксидант за имунната система, при грип и настинка.

 

Пребиотичните храни, джинджифил, куркума, кардамон и ехинацея също подпомагат ефективността на имунната система. Женшенът е ценна и ефективна билка. женшен; Повишава съпротивителните сили на организма, регулира имунната система. Поради тази причина на пазара има много нискокачествени или фалшиви продукти. За да бъде ефективен, трябва да бъде закупен продукт от надежден източник.

 

Чайовете Oolong и rooibus също имат антиоксидантно действие, когато се приготвят правилно и се консумират в подходящи количества. Можете също да допринесете за имунната си система, като консумирате 1-2 чаши бял чай на ден.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ГРИПА

 

Какви са разликите между грипна инфекция и настинка (настинка)?

 

Грипът е инфекция, причинена от грипни вируси А и В. Повече от 200 вируса причиняват обикновена настинка. Хората, които се оплакват от настинка, или нямат температура, или имат леко протичане. Пациентите с грип имат внезапно повишаване на температурата. Докато главоболието винаги се наблюдава при грип, главоболие понякога се появява при хора, които имат настинка. Слабостта, която е лека при симптомите на настинка, е забележима при пациенти с грип и може да продължи седмици. Кашлицата е лека при настинки и тежка при грип. Възпалено гърло обикновено присъства при инфекции на горните дихателни пътища (настинка), докато възпалено гърло е по-рядко при грип.

 

Използват ли се антибиотици за лечение на грип?

 

Антибиотиците са ефективни само върху бактериите. Антибиотиците са необходими само когато се развият състояния, произхождащи от бактерии (отит на средното ухо, синузит и др.). Всъщност антибиотиците не се използват при лечението на грип, защото не са ефективни срещу вируси.

 

Лечението на грип, при което антибиотиците не се използват строго, винаги се състои от поддържащо лечение; Добрата и балансирана диета, приемането на много течности и почивката са сред най-важните фактори.

 

  • Тъй като грипът може да се предава чрез контакт, не трябва да се осъществява контакт с болния.
  • Предметите, използвани от пациента (кърпи, очила и др.), трябва да се избягват.
  • През деня ръцете трябва да се мият често с много сапун и вода.
  • Ако ръцете не са били измити известно време; Избягвайте контакт с лицето, очите и устата.
  • Повърхности като кухненски плотове и мивки трябва да се почистват често, тъй като те могат да съдържат вируси.
  • Носенето на маска за тези с грип може да предотврати предаването на грипна инфекция на други хора. От друга страна, хората, които не са болни, също трябва да използват маски, когато отиват при болните.
  • Вътрешната среда (работно място, училище и др.) трябва да се проветрява често.
  • Трябва да се обличате според времето и да обърнете внимание на балансираната и здравословна диета.
  • Един от най-важните начини да се предпазите от грип е да си направите противогрипна ваксина.

 

Грипната ваксина предотвратява ли грипа?

 

Инфекцията с грип е много важна и рискова. За да предотвратите грипа, първото нещо, което трябва да направите, е да получите противогрипни и други ваксини след консултация със специалист. Така тялото ще бъде много по-силно за една година срещу вирусите, причиняващи грипното заболяване. Грипните вируси, които причиняват инфекция всяка година, могат да се различават от предходната година.

 

Поради тази причина грипните вируси се изследват всяка година и се разкриват видовете вируси, които ще бъдат включени във ваксината за следващата година. В резултат на това е важно да се ваксинира всяка година, тъй като защитата на ваксината от предходната година може постепенно да намалее.

 

Ако срещаният вирус е точно същият като приложената ваксина, тази ситуация разкрива, че няма да хванете грип. В случай на среща с вирус с незначителни разлики, грипната инфекция протича по-леко.

 

Кой трябва да получи ваксината срещу грип?

 

Основната цел в борбата с грипа трябва да бъде предотвратяването на грипни инфекции на хората в рисковата група; това обаче не означава, че трябва да се ваксинират само тези от рисковата група. Защото грипните инфекции се разпространяват под формата на епидемии.

 

Всъщност ще се появят почти същият брой нови пациенти с грип като тези, които са се заразили с грипна инфекция. В този контекст е много важно не само тези в рисковата група, но и здравите хора да получат ваксината срещу грип. Само по този начин програмите за ваксинация могат безопасно да защитят лицата, които представляват рисковата група на обществото от грипни инфекции.

 

Кога се поставя ваксината срещу грип?

 

Важна част от грипните инфекции, които могат да възникнат през всеки сезон, се случват между октомври и май. Най-доброто време за ваксиниране е между септември и октомври, особено за групите в риск (деца в начална училищна възраст, хора на възраст 65 и повече години, тези със заболяване, което уврежда имунната система...) преди началото на грипната епидемия. Защитният ефект на ваксината се проявява след 2-3 седмици. Ваксинациите трябва да приключат преди декември; обаче, ако лицето има грип, ваксинацията може да се приложи до края на грипния сезон. Защитата на ваксината срещу грип обикновено е от 6 до 12 месеца. Ваксината срещу грип осигурява 70% до 90% защита при идеални условия. Защитата на ваксината е по-висока при младите хора, отколкото при възрастните хора.

 

Можете ли да получите ваксината срещу грип, след като сте преболели от грип?

 

Ваксинациите, направени след преболедуване от грип, не допринасят за лечението. Наличието на лека инфекция на горните дихателни пътища (настинка) не пречи на ваксината срещу грип.

 

Кой не може да получи ваксината срещу грип?

 

Всеки на възраст над 6 месеца може да получи ваксината срещу грип. Лица, които не могат да бъдат ваксинирани в специални случаи, са както следва:

 

  • Бебета под 6 месеца
  • Тези, които са алергични към яйца или компоненти на противогрипната ваксина
  • Жени през първите 3 месеца от бременността (Могат да бъдат ваксинирани, ако лекарят прецени, че е необходимо)
  • Болни хора с температура над 38 градуса
  • Хора с анамнеза за синдром на Gullian-Barre в рамките на 6 седмици след получаване на ваксината срещу грип


 

Има ли някакви странични ефекти от ваксината срещу грип?

Ваксината срещу грип е много безопасна ваксина с много малко странични ефекти. Най-честите нежелани реакции на противогрипните ваксини са болка и чувствителност на мястото на инжектиране. Ваксините у нас съдържат неактивни, тоест неживи вируси. Следователно няма абсолютно никакъв риск ваксината да причини заболяване.

Различават ли се симптомите на грип при децата?

Децата често имат симптоми, подобни на възрастните, но може да имат и стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и диария.

Как може да се неутрализира грипният вирус?

Грипният вирус е чувствителен към различни химически дезинфектанти, детергенти (сапун), алкохол, кислородна вода, йодни антисептици и температури над 75 градуса.

 

Трябва ли да отида на лекар за грип?

Възрастни, хора над 65 години и деца в някои рискови групи поради грип; могат да се наблюдават пневмония, бронхит, ринит и ушни инфекции. Особено важно е хората в рисковата група да вземат необходимите предпазни мерки между ноември и март, когато грипът става най-епидемичен. В допълнение към ларингит, синузит, отит на средното ухо, фарингит; Той причинява животозастрашаващи здравословни проблеми като пневмония, менингит, възпаление на мозъка и мускулите. Поради тази причина е много важно да се вземат предпазни мерки за грип в ранния период. Вместо произволно започване на противогрипни лекарства и приемане на витамини със съветите на околната среда, е необходимо да започнете необходимото лечение, без да губите време, като се консултирате с лекар.