Сърцето, което удовлетворява нуждите на цялото тяло от кръв, също се нуждае от добро кръвоснабдяване, за да функционира правилно. Съдовете, които доставят кръв на сърцето, са коронарните артерии и когато те се запушат, настъпва сърдечен удар. Запушването често започва с натрупване на мазнини, холестерол и други вещества, които образуват плака в артериите, които хранят сърцето (коронарни артерии). В някои случаи тези плаки могат да се спукат и към плаката може да се прикрепи съсирек, който напълно блокира притока на кръв. В този случай храненето на областта на сърдечния мускул, захранвана от запушената коронарна артерия, се нарушава и част или голяма част от сърдечния мускул може да бъде увредена в зависимост от времето на оклузия. Коронарната артериална болест (наричана още атеросклероза или втвърдяване на артериите) е най-честата причина за сърдечен удар. Вещества като мазнини и холестерол се натрупват по стените на артериите, които са отговорни за притока на кръв към сърцето и образуват структури, наречени плаки. Плаките растат в процеса и стесняват съда. Стеснената артерия причинява намален приток на кръв към сърдечния мускул. Ако една от плаките се спука, ще се образува кръвен съсирек, който може да блокира артерията и да причини сърдечен удар. Една от по-рядко срещаните причини за сърдечен удар е спонтанната коронарна артериална дисекция (SCAD), състояние, при което една или повече коронарни артерии са разкъсани.

 

 

Съдържание

  1. Какво се случва по време на сърдечен удар?
  2. Какви са рисковите фактори за сърдечен удар? Кой е изложен на риск от сърдечен удар?
  3. Какви са симптомите на сърдечен удар?
  4. Какво трябва да се има предвид по време на сърдечен удар? Каква е спешната реакция при сърдечен удар?
  5. Как се диагностицира сърдечен удар?
  6. Какви са методите за лечение на инфаркт?
  7. Какво трябва да се направи, за да се предотврати втори сърдечен удар?
  8. Какво може да се направи, за да се предотврати сърдечен удар?
  9. Каква е връзката между тютюнопушенето и сърдечния удар?
  10. Ако приемам лекарства за лечение на сърдечни заболявания, това означава ли, че вече не съм изложен на риск от сърдечен удар?
  11. Всяка болка в гърдите ли е свързана със сърдечен удар?
  12. Какво е инфаркт на миокарда?
  13. Колко време трае сърдечен удар?
  14. Може ли стресът да причини сърдечен удар?
  15. Какви са препоръките за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при жените?

 

Какво се случва по време на сърдечен удар?

 

Както всички органи, сърцето се нуждае от постоянно снабдяване с кислород и хранителни вещества, за да функционира. Кръвоносните съдове, известни като коронарни артерии, преминават през сърдечния мускул и го доставят с необходимата кислородна кръв. Сърдечен удар се получава, когато коронарна артерия внезапно се блокира и спира притока на кръв към сърдечния мускул.

 

Какви са рисковите фактори за сърдечен удар? Кой е изложен на риск от сърдечен удар?

  • Всички тютюневи изделия, особено цигари, наргилета
  • Имате висок лош холестерол (LDL)
  • Нисък добър холестерол (HDL)
  • Диабет (диабет): Непроизвеждането на достатъчно хормон, секретиран от панкреаса (инсулин) или липсата на отговор на инсулина води до повишаване на нивата на кръвната захар в организма, увеличавайки риска от сърдечен удар.
  • Метаболитен синдром: Този синдром се появява в случай на затлъстяване, високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Картината на метаболитния синдром значително увеличава вероятността от развитие на сърдечни заболявания.
  • Затлъстяване: Затлъстяването е свързано с високи нива на холестерол в кръвта, високи нива на триглицериди, високо кръвно налягане и диабет. Дори загубата на само 10 процента от телесното ви тегло може да намали риска от сърдечен удар.
  • Заседнал живот: Известно е, че рискът от диабет, затлъстяване, висок холестерол и инфаркт се увеличава, особено при хора, които прекарват дълго време на бюрото и не спортуват редовно. Сърдечен удар може да се отключи, когато хората със заседнал начин на живот внезапно правят тежки упражнения, отиват на дълги и изморителни пътувания, без да се консултират с лекар. Поради тази причина е много важно хората, които работят на бюро, да правят бърза разходка за 30-45 минути поне пет дни в седмицата. По-безопасно е за здравето на сърцето да предпочитате следобедните часове вместо студените сутрешни часове за упражнения.
  • Мъже над 45 и жени над 55 години
  • Употреба на наркотици: Употребата на стимуланти като кокаин или амфетамини може да предизвика спазъм в коронарните артерии, който може да причини сърдечен удар.
  • Хипертония (високо кръвно налягане)
  • Нездравословна диета (хранителни навици, богати на наситени мастни киселини): Тежката и солена храна, прекомерната консумация на алкохол са сред причините, които предизвикват сърдечен удар. Установено е, че рискът от сърдечен удар се увеличава 7 пъти след обилно хранене при пациенти с риск от инфаркт. Освен това консумацията на кофеинови напитки може да повиши сърдечната честота и кръвното налягане, което води до пристъп. Пациентите, които не пият често кафе, имат по-висок риск от сърдечен удар след пиене на кафе, отколкото тези, които редовно пият няколко чаши кафе всеки ден. Ето защо е важно хората, които нямат навик за кафе, да избягват да пият кафе многократно.
  • Анамнеза за прееклампсия: Това състояние причинява високо кръвно налягане по време на бременност и увеличава риска от сърдечни заболявания през целия живот.
  • Автоимунно състояние: Болести като ревматоиден артрит или лупус могат да увеличат риска от сърдечен удар.
  • Анамнеза за сърдечни заболявания при роднини от първа степен като майка, баща, брат и сестра: От особено значение е хората с фамилна анамнеза за коронарна болест на сърцето, особено внезапни и млади смъртни случаи, да не започват да пушат и ако го направят, те трябва да се откаже. Би било добър ход хората с такъв тип загуба в семейството си да следят кръвното си налягане и да се обърнат към специалист по сърдечни заболявания за необходимото лечение, ако то се повиши. Освен това адресът, на който тези хора ще кандидатстват, за да проучат наличието на други фактори като диабет и висок холестерол, които играят роля при коронарната болест на сърцето, отново е кардиологията, тоест центрове за сърдечни заболявания.

 

Какви са симптомите на сърдечен удар?

 

Основният симптом, наблюдаван при сърдечен удар, е болка в гърдите, наричана още сърдечна болка от пациентите. придружено от силна болка в гърдите; При припадък могат да се появят гадене, повръщане, изпотяване и понякога загуба на съзнание. Въпреки че сърдечната болка показва сърдечен удар, някои пациенти изпитват болка в горната част на корема, която удря стомаха. В този случай може да се смята, че този дискомфорт е свързан със стомаха и може да бъде игнориран от пациента.

 

Болката при сърдечен удар е често; Това е болка, която започва под формата на болка, парене, стискане в гръдния кош и слиза до малкия пръст на лявата ръка и се разпространява към шията. По челото му се натрупва студена пот. Понякога сърдечният удар започва с много внезапни и тежки находки и може лесно да бъде диагностициран. Въпреки това, за много хора събитието започва с бавно и леко чувство на болка или дискомфорт и може да е твърде късно за пациента, когато осъзнае какво се е случило. Болката се увеличава при движение, намалява при почивка, но не изчезва. Болката обикновено продължава повече от 20 минути. Заедно с болката може да се появи и студена пот и гадене. При някои хора симптомите могат да бъдат много фини. Особено възрастните пациенти, пациентите с диабет (диабет), пациентите от женски пол и пациентите с анамнеза за сърдечна недостатъчност може да не изпитват почти никаква болка и може да имат сърдечен удар само с недостиг на въздух и оплаквания от студено изпотяване. При някои пациенти болката при стомашна язва или панкреатит може да се обърка с болка от сърдечен удар.

 

Болката от сърдечен удар може да бъде локализирана във всяка област между пъпа и долната челюст или да бъде с различен характер, разпространяваща се. Липсата на типична гръдна болка под формата на компресия, излъчваща към лявата ръка, не трябва да подвежда пациента и лекаря. Всяка болка трябва да се приема сериозно, особено при пациенти с рискови фактори за развитие на сърдечен удар.

 

В обобщение, някои от най-честите симптоми на сърдечен удар включват:

 

  • Болка в гърдите: Неудобно усещане за натиск, болка, изтръпване, стягане, пълнота или болезненост в гърдите. Този дискомфорт може да се разпространи в ръцете, шията, челюстта или гърба.
  • Чувство на замаяност, замаяност, припадък или тревожност
  • гадене, лошо храносмилане, повръщане
  • Задух или затруднено дишане (със или без дискомфорт в гърдите)
  • Изпотяване, студена пот.

От друга страна, жените могат да изпитват симптоми на сърдечен удар по различен начин от мъжете. За някои жени, например, болката в гърдите може да не е първият признак на сърдечно заболяване. Някои жени могат също да изпитат симптоми като необичайна умора, затруднения със съня, лошо храносмилане и тревожност до един месец преди инфаркт.

 

Какво трябва да се има предвид по време на сърдечен удар? Каква е спешната реакция при сърдечен удар?

 

Най-важният момент при сърдечен удар, дължащ се на внезапна сърдечно-съдова оклузия, е, че веднага щом се появят симптоми като сърдечна болка, лицето трябва да се обърне към напълно оборудвана болница и да получи здравна помощ. Защото средно половината от смъртните случаи вследствие на инфаркт настъпват в рамките на първия час след началото на инфаркта. Всъщност, ако първа помощ се започне възможно най-рано при инфаркт, методи за лечение, които отварят запушените кръвоносни съдове, могат да се приложат възможно най-скоро и ще се предотврати увреждане на сърцето. Важното при интервенцията на пациента в болницата е бързата диагноза и подходящата намеса.

 

Ако е сам по време на сърдечен удар;

 

  • По време на сърдечен удар няма маневра за отваряне на запушената вена на лицето.
  • Преди всичко, веднага щом болката започне, пациентът трябва да се обади на близките си по телефона и да информира за ситуацията.
  • Вратата на мястото, където се намирате, трябва да бъде оставена открехната. Така работата на човека, който ще се притече да помогне, става по-лека.
  • Силната кашлица може временно да увеличи притока на кръв. Въпреки че вероятността от изместване на новозапочнал съсирек е много ниска, човекът трябва да кашля енергично, като затвори ноздрите.
  • Ако у дома има аспирин, той трябва да се приема с чаша вода.
  • Освен това не трябва да се яде и пие абсолютно нищо.
  • Прозорецът трябва да се отвори, за да може кислород да влезе в стаята.
  • Пристигането на помощ трябва да се очаква в легнало или седнало положение. Определено не стои на едно място. Защото пациент, който идва в болницата с инфаркт, не трябва да има проблем с травма. Ако човекът е паднал и е ударил главата си, лечението на сърдечен удар може да не е възможно поради удара в главата.
  • Не трябва да се правят упражнения за намаляване на болката.
  • Никога не влизайте под студена или гореща вода. Особено студената вода е много опасна в такива ситуации. Тъй като свива сърдечните съдове и може да причини стесняване на незапушените съдове.
  • Ако човек е получил сърдечен удар в близост до вас;
  • Ако нямате здравен опит, не се намесвайте в някой, който има сърдечен удар, не давайте на други пациенти или на собствените си сърдечни лекарства.
  • Незабавно поискайте помощ от линейка и транспортирайте пациента до най-близката напълно оборудвана болница.
  • Междувременно поставете на подходящо място човека, който е получил инфаркт.
  • Опитайте се да осигурите повече приток на кръв към сърцето, като повдигнете краката си над нивото на сърцето.
  • Помощ като разхлабване на тесните дрехи, развързване на вратовръзката.
  • Важното е пациентът да се транспортира до болница, където прегледите и лечението могат да се извършват на място и по подходящ начин.

 

Как се диагностицира сърдечен удар?

Сърдечният удар е спешен случай и изисква хоспитализация и проследяване веднага щом бъде забелязан или заподозрян. Пациентът, диагностициран с инфаркт, обикновено се проследява в интензивното отделение през първите 24-48 часа. Всеки, който има симптоми на сърдечен удар, трябва незабавно да се обади на линейка. Тъй като повечето от смъртните случаи, свързани със сърдечен удар, настъпват през първите няколко часа след началото на сърдечния удар поради животозастрашаващи нарушения на ритъма. От жизненоважно значение е диагнозата да бъде поставена бързо и интервенцията да се извърши правилно. Процесът на лечение започва по пътя към болницата чрез персонала на линейката, ранната намеса предотвратява увреждането на сърдечния мускул. На първо място се намесват жизнените проблеми на пациента като кръвно налягане, ритъм и дишане. След това започват необходимите изследвания за поставяне на окончателна диагноза.

 

След като стигне до болницата, лекарят ще направи някои тестове, за да диагностицира дали сте имали сърдечен удар. Тези тестове също така ще измерват размера на увреждането на сърцето и най-добрия метод на лечение, който да се приложи.

 

Тези тестове включват:

 

  • Електрокардиограма (ЕКГ): Трябва да се направи по време на прилагане и да се повтаря след всеки пациент с болка в гърдите или съмнение за сърдечен удар.
  • Кръвни тестове: Тестовете, показващи увреждане на сърцето, особено тропонин, позволяват диагностициране при пациенти, които нямат никакви находки на ЕКГ, които изискват незабавна ангиография. Тестовете са полезни както при диагностициране, така и при определяне на степента на увреждане на сърцето.
  • Коронарна ангиография (катетеризация на сърцето): Това е окончателен диагностичен метод за показване и интервенция на запушения съд. Прави се от китката или слабините, в зависимост от пригодността на пациента.

 

 

Какви са методите за лечение на инфаркт?

Всеки пациент, постъпил в спешното отделение със съмнение за инфаркт, трябва да се консултира с кардиолог след необходимите спешни интервенции. Лекарят може да проследи в зависимост от състоянието на пациента и да извърши ангиография, за да контролира сърдечните съдове. В зависимост от резултатите от ангиографията може да се наложи лекарствена терапия, стентиране или операция. Колкото по-бърз е процесът на лечение при сърдечен удар, толкова по-малко увреждане на сърдечния мускул.

 

Основното лечение при сърдечен удар е да отворите запушения съд, без да губите време. От една страна, трябва да се борят с жизненоважни усложнения като нарушения на ритъма и спиране на сърцето, от друга страна, трябва да се започне необходимото лечение за възстановяване на притока на кръв в областта на запушения съд.

 

Общите процедури за лечение на сърдечен удар включват:

 

  • Балон-ангиопластика: При ангиопластика запушената артерия се отваря с балон или чрез премахване на натрупването на плака.
  • Стент: Поставянето на коронарен стент обикновено се използва във връзка с балонна ангиопластика, за да се осигури пълна проходимост на съда и да не се запушва повторно.
  • Байпас хирургия: Вените, взети от други части на тялото, като ръцете и краката, се използват за възстановяване на притока на кръв към запушените сърдечни артерии.
  • Операция на сърдечна клапа: Ремонтът или смяната на клапата се извършва едновременно, ако има допълнително клапно заболяване при пациенти, на които е решено да се подложи на хирургична интервенция на сърдечните съдове.
  • Пейсмейкър: Пейсмейкърът е устройство, имплантирано под кожата. Той е предназначен да помогне на сърцето да поддържа нормален ритъм. При някои пациенти, които са имали сърдечен удар, може да са необходими различни батерии в краткосрочен или дългосрочен план.
  • Сърдечна трансплантация: Сърдечната трансплантация е усъвършенствано лечение, което трябва да се има предвид в тежки случаи, когато сърдечният удар е причинил трайна тъканна смърт в по-голямата част от сърцето.
  • Лекарството може да включва:
  • Антикоагулантни лекарства
  • Тези лекарства са известни още като "разредители на кръвта". Намалява ефекта на съсирването на кръвта, за да предотврати образуването на съсиреци и да инхибира растежа на съществуващите съсиреци.
  • Антитромбоцитни лекарства
  • Тези лекарства могат да се използват с други лекарства, за да спрат образуването на нови кръвни съсиреци и растежа на съществуващите кръвни съсиреци. Тези, които са имали предишен сърдечен удар, стенокардия и тези, които са имали стент и байпас, обикновено получават доживотни антитромбоцитни лекарства.
  • бета блокери
  • Тези лекарства помагат за отпускане на сърдечния мускул, забавяне на сърдечния ритъм и понижаване на кръвното налягане. Използването на бета-блокери намалява риска от сърдечен удар поради натоварването на сърцето. Бета-блокерите могат да се предписват и за аритмия (ненормален сърдечен ритъм) или стенокардия.
  • лекарства за кръвно налягане
  • Инхибиторите на ангиотензин конвертиращия ензим (ACE) разширяват кръвоносните съдове, за да намалят натиска върху сърцето. Използват се за понижаване на кръвното налягане, подобряване на работата на сърцето и увеличаване на шансовете за оцеляване след инфаркт. Ангиотензин II рецепторните блокери (ARBs) действат като АСЕ инхибитори. Те могат да бъдат предписани, ако има странични ефекти от приема на АСЕ инхибитори, като упорита кашлица.
  • Болкоуспокояващи в гърдите (нитрати)
  • Тези лекарства увеличават притока на кръв към сърцето чрез разширяване на кръвоносните съдове и предотвратяват или лекуват болка в гърдите или ангина.
  • статини
  • Тези лекарства намаляват риска от сърдечен удар, като помагат за понижаване на холестерола. За хора, които са имали сърдечен удар, статините все още могат да се дават на хора, които са имали сърдечен удар, дори ако нивата им на холестерол са в нормалните граници.
  • Тромболитици
  • Тези лекарства за „разбиване на съсиреци“ разтварят кръвни съсиреци, които могат да стеснят или блокират артериите. Прилагат се чрез инжектиране във вена.

 

 

Какво трябва да се направи, за да се предотврати втори сърдечен удар?

  • Всички навици за пушене като цигари, пури, лули и наргилета трябва да бъдат изоставени. Ако човек, който е имал предишен инфаркт, продължи да употребява тютюн, рискът от втори пристъп се увеличава поне 2-3 пъти.
  • Трябва да се внимава да бъдем по-мобилни. Редовните програми за упражнения ще намалят стреса и депресията; Не бива да се забравя, че ще помогне за поддържане на теглото, холестерола и кръвното налягане в баланс.
  • Лекарствата трябва да се приемат редовно под наблюдението на лекар. Лекарствата, дадени от кардиолога, не трябва да се пренебрегват и трябва да се приемат редовно. При най-малкия проблем, който може да възникне, трябва да се свържете с лекар.
  • Трябва да се внимава да се храните здравословно. По този начин човекът едновременно се възстановява по-бързо и поддържа теглото си под контрол, предотвратявайки повишаването на нивото на холестерола в кръвта и кръвното налягане. Никога не изпадайте в погрешното схващане, че „и без това съм на лекарства, нищо няма да ми се случи“, защото промените в начина на живот са също толкова важни, колкото и лекарствата за здравето на сърцето.

 

 

Какво може да се направи, за да се предотврати сърдечен удар?

 

Някои от следните промени в начина на живот могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечен удар:

 

  • Пушенето трябва да се избягва.
  • Трябва да се правят редовни упражнения, особено подходящи при сърдечни заболявания. Хората над 50-годишна възраст, които водят заседнал начин на живот, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат тренировъчна програма.
  • Редовно трябва да се посещава лекар за проследяване на кръвното налягане и холестерола.
  • Трябва да се осигури контрол на теглото.
  • Трябва да се направи диета с ниско съдържание на мазнини, холестерол и сол. (Трябва да се предпочитат здравословни олио, като лешник, авокадо, зехтин и зехтин.
  • Трябва да се консумират много зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни.
  • Солта, която причинява високо кръвно налягане, трябва да се ограничи до само 5-6 г на ден.
  • Трябва да се консумират различни здравословни източници на протеин, като морски дарове-риба, бобови растения (като боб и леща) и ядки. При консумацията на червено месо трябва да се обърне внимание на това месото да е постно, а консумацията на червено месо да се ограничи до 1-3 пъти седмично.
  • Трябва да се извършва проследяване на диабета и редовен контрол на кръвната захар.
  • Стресът трябва да се избягва.
  • Алкохолът трябва да се избягва или да се ограничи консумацията му.

 

Забележка: В допълнение към всичко това, за намаляване на риска от сърдечен удар могат да бъдат предписани лекарства за „разреждане на кръвта“, бета-блокери, ACE инхибитори и лекарства за понижаване на холестерола. Например, Вашият лекар може да Ви препоръча редовно да приемате ниски дози аспирин. Аспиринът намалява риска от сърдечен удар, като намалява склонността на кръвта към съсирване. Употребата на аспирин трябва да започне по препоръка на лекаря.

 

 

Каква е връзката между тютюнопушенето и сърдечния удар?

 

Повечето пушачи получават сърдечен удар, който е пряко свързан с навиците им за пушене. Никотинът, консумиран по време на пушене, причинява много здравословни проблеми, включително:

 

  • Липса на кислород към сърцето
  • Повишено кръвно налягане и сърдечен ритъм
  • коагулация на кръвта
  • Увреждането на ендотелния слой, покриващ коронарните артерии и други кръвоносни съдове, е сериозен проблем.

 

 

 

Ако приемам лекарства за лечение на сърдечни заболявания, това означава ли, че вече не съм изложен на риск от сърдечен удар?

 

Не. Това означава, че се опитвате да намалите риска от сърдечен удар в бъдеще. Някои причини, които водят до сърдечен удар, могат да бъдат наследени или генетични. Следователно, дори ако се използва лекарството, рискът от сърдечен удар все още може да съществува. Препоръчително е да говорите с Вашия лекар какво можете да направите, за да сведете до минимум риска от сърдечен удар, доколкото е възможно.

 

Всяка болка в гърдите ли е свързана със сърдечен удар?

 

Болката в гърдите може да се появи и поради много причини, различни от сърдечен удар. (мускулите в гръдния кош, нервите, връзките, жлъчния мехур, стомаха, хранопровода и др.)

 

Какво е инфаркт на миокарда?

 

Инфарктът на миокарда е медицинският термин за сърдечен удар.

 

Колко време трае сърдечен удар?

 

Симптомите на сърдечен удар могат също да продължат 30 минути или повече, ако не се облекчат при почивка или с сублингвален нитроглицерин.

 

Може ли стресът да причини сърдечен удар?

 

Стресът може да повлияе на фактори и поведения, които увеличават риска от сърдечни заболявания (като високо кръвно налягане и нива на холестерол, тютюнопушене, алкохол, липса на физическа активност и преяждане и др.). Докато връзката между стреса и сърдечните заболявания не е ясна, хроничният стрес може да повиши кръвното налягане и да увреди стените на артериите.

 

Какви са препоръките за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при жените?

 

Естрогенният хормон частично защитава жените, които не са влезли в менопауза от сърдечно-съдови заболявания. Следователно рискът от сърдечен удар е по-нисък при жените, отколкото при мъжете. Този риск обаче се повишава до същото ниво като мъжете 10 години след като жените достигнат менопаузата и е особено висок за жени над 70 години. Жените в детеродна възраст имат много нисък риск от сърдечен удар. Това рядко състояние обаче е особено опасно за тази възрастова група. Защото освен честа болка в гърдите, която е типичен симптом на сърдечен удар; По-чести са симптоми като задух, болка в челюстта, рамото или ръката, гадене, повръщане, изпотяване, замаяност и умора, които се наблюдават и при настинка и грип. Когато се появят тези оплаквания, пациентът трябва да бъде оценен и по отношение на сърдечен удар.

 

За намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания при жените трябва да се има предвид следното:

  • Разходът на масло трябва да бъде сведен до минимум.
  • Пържените храни трябва да се избягват колкото е възможно повече.
  • Консумацията на захар и сол трябва да се намали.
  • Трябва да се предпочитат пресни зеленчуци, плодове, риба и влакнести храни.
  • Трябва да се консумират храни с високи антидоксанови свойства като орехи и лешници и съдържащи омега 3.
  • Пушенето и алкохолът трябва да се избягват.
  • Важно е да се спортува, а тези, които не могат да спортуват, не трябва да пренебрегват ходенето пеша по 1-2 часа на ден.