При нормална бременност мъжката сперма прониква в яйцеклетката на жената и я опложда в тялото й след овулация, когато зряла яйцеклетка се отделя от яйчниците. След това оплодената яйцеклетка се забива в стената на матката. С други думи, след полов акт новата клетка (зигота), образувана от сливането на спермата и яйцеклетката, се установява в матката на бъдещата майка. Тук зиготата, която се размножава чрез делене, се развива и осигурява образуването на плода. При състояния, при които е желателно да имате дете, но бременността не настъпва естествено, може да се получи разтвор с лечение на ин витро оплождане. Методът на ин витро оплождане е метод, който е предпочитан поради факта, че бременността не настъпва въпреки незащитен полов акт повече от 1 година. Лечението с ин витро оплождане се прилага с класически методи на ин витро оплождане (IVF) или микроинжектиране (ICSI), в зависимост от оплождането на яйчниците.


 

Съдържание

  • Процесът на IVF стъпка по стъпка
  • В кои случаи лечението с IVF се предпочита?
  • От какви фактори зависи успехът при IVF лечението?
  • Какви са рисковете от лечението с IVF?
  • Често задавани въпроси относно лечението с IVF

 

По време на класическия метод на ин витро оплождане (IVF), зрелите яйцеклетки се извличат от яйчниците и се оплождат със сперматозоиди в лаборатория. След това оплоденото яйце (ембрион) или яйцата (ембриони) се прехвърлят в матката. Цикълът на IVF отнема около три седмици. Понякога тези стъпки са разделени на различни части и процесът може да отнеме дори повече време. При прилагане на техниката на микроинжектиране (ICSI), единична сперма, взета от бъдещия баща, се поставя в яйцеклетката, получена от бъдещата майка с тънка игла под микроскоп и по този начин настъпва оплождане. Особено при безплодие, предизвикано от мъже (безплодие), шансът за оплождане и бременност се увеличава с метода на микроинжектиране.

 

Ин витро оплождането (IVF), което се прилага от края на 70-те години на миналия век, е един от методите, които позволяват на хора с различни проблеми с плодовитостта да имат деца и е най-ефективната форма на асистирана репродуктивна технология.

 

Робърт Едуардс и Патрик Стептоу, които си сътрудничат по метода на IVF, се считат за пионери на IVF, когато на 25 юли 1978 г. се ражда първото „ин витро оплождане“ Луиз Браун. Лечението с ин витро оплождане, което се прилага в случаите, когато жените не могат да забременеят по естествен път, включва много методи, особено ваксинация.

 

Процесът на IVF стъпка по стъпка

Лечението с ин витро оплождане, в най-общата си дефиниция, включва оплождане на яйцеклетки, взети от жената и сперматозоиди, взети от мъжа в лабораторна среда и поставяне на оплодения ембрион в матката на жената. След първия успешен опит за IVF през 1978 г. е постигнат голям напредък в IVF.

 

Етап 1: Производството на яйца, стимулирано от хормонална терапия

Обикновено една яйцеклетка на месец при жените расте, узрява и се излюпва. Ако при IVF процедури се вземе една яйцеклетка, яйцеклетката може да не бъде оплодена или да не се развие здрав ембрион след оплождането. Поради тази причина много яйцеклетки се опитват да бъдат получени чрез използване на лекарства, стимулиращи яйчниците при IVF. Лечението започва според резултатите от вагиналния ултразвук и кръвните хормони на 2-ия ден от менструацията. В началото на лечението дозите на лекарството се определят според индекса на телесна маса (kg/m2) на лицето, яйчниковия резерв, дозите на лекарството, използвани в предишните лечения, ако преди това е извършено IVF, и броя на събрани яйца. Дозите на лекарствата и протоколите за лечение се определят специално за всеки пациент и се прилагат индивидуални протоколи за лечение.

 

Може да са необходими няколко различни лекарства, като:

 

Лекарства за стимулация на яйчниците: Инжекционно лекарство, съдържащо фоликулостимулиращ хормон (FSH), лутеинизиращ хормон (LH) или комбинация от двете, може да се приема за стимулиране на яйчниците. Тези лекарства позволяват развитието на повече от едно яйце наведнъж.

 

Лекарства, използвани за узряване на ооцитите: Когато фоликулите са готови за извличане на яйцеклетки, (HCG) или други лекарства се приемат, за да помогнат на яйцеклетките да узреят.

 

Лекарства, използвани за предотвратяване на преждевременна овулация: Тези лекарства пречат на тялото да освобождава развиващите се яйцеклетки твърде скоро.

 

Лекарства, използвани за подготовка на лигавицата на матката: В деня на извличане на яйцеклетката или по време на ембриотрансфер, Вашият лекар може да Ви препоръча да започнете да приемате прогестеронови добавки, за да направите лигавицата на матката по-отворена за имплантиране.

 

Въпреки че процесът на стимулиране на яйчниците показва индивидуални различия, той отнема около 10-12 дни През този период се прави вагинална ехография на интервали от 2-3 дни, като се следи развитието на фоликулите в яйчниците и нивата на хормоните се проверяват в кръвта за измерване на реакцията към лекарства. Когато фоликулите в яйчниците достигнат определен размер, се прави аналог на rhCG или GnRH, който осигурява узряването на яйцеклетките. Много е важно тази игла да е направена в точното време и по правилния начин. Ако въпросната игла не е направена в точното време и по правилния начин, яйцеклетката не може да достигне достатъчна зрялост и процесът може да се провали. Приблизително 36 часа след тази последна инжекция започва процесът на събиране на яйца.


 

Етап 2: Яйца, взети от яйчника

На бъдещата майка се дава леко успокоително или анестетик, за да не изпитва болка или друг дискомфорт по време на изваждането на яйцеклетката. Лекарят аспирира яйцеклетки от яйчниците на жената с помощта на ултразвукова вагинална сонда с тънка куха игла, прикрепена към нея. Този процес отнема около 12-30 минути. Тези проби се изпращат в лабораторията, без да се губи време. Ако яйчниците не са достъпни чрез трансвагинален ултразвук, може да се използва абдоминален ултразвук за насочване на иглата. Яйцеклетките се отстраняват от фоликулите с игла, прикрепена към смукателно устройство. Бъдещите майки могат да получат спазми и усещане за пълнота или натиск след изваждането на яйцеклетката.

 

Етап 3: Извличане на сперма

В същия ден като събирането на яйцеклетки се изисква проба от сперма от бъдещия баща. Спермата, получена чрез мастурбация, незабавно се изпраща в лабораторията. За бащи, чиято сперма не съдържа сперма, сперматозоидите могат да бъдат отстранени хирургично от яйчниците. Спермата се отделя от спермата в лабораторията.

 

Етап 4: Яйцеклетката и спермата се комбинират, за да се осигури оплождане

При класическото IVF лечение, сперматозоидите и яйцеклетките се смесват в петриева паничка и след това се събират в културалната среда, приготвена в лабораторията и се очаква да бъдат оплодени. През този период Вашият лекар ще провери за признаци на оплождане и ще наблюдава растежа на ембрионите. В случаите, когато се използва техниката за микроинжектиране (ICSI), спермата се инжектира в яйцеклетката. ICSI обикновено се извършва, когато има проблем с качеството или броя на спермата (сперма), когато опитите за оплождане са неуспешни по време на предишни цикли на IVF.

 

Етап 5: Оплодените яйцеклетки се поставят в утробата на майката

След оплождането се проследява развитието на ембриона и процесът на трансфер се извършва в подходящия ден. Въпреки това, дните на трансфер варират в зависимост от стратегиите на центровете за IVF, броя на яйцеклетките, получени от двойката, и качеството на развиващите се ембриони. Броят на ембрионите за трансфер се избира според качеството и периода на развитие на ембрионите, като се вземе предвид възрастта на жената и предишни неуспешни опити за IVF. В деня на ембриотрансфера ембрионът се пренася в матката на жената с помощта на тънък катетър. Препоръчва се ежедневно приложение на прогестерон или HCG за укрепване и поддържане на маточната лигавица и увеличаване на вероятността от имплантиране. Повечето жени могат да изпитат минимална болка и дискомфорт от хормонални инжекции. След трансфера е достатъчен половин час почивка. Тъй като е установено, че почивката на легло, по-дълга от половин час, няма ефект върху увеличаването на шанса за бременност.

 

Типичните нежелани реакции след ембриотрансфер включват:

 

  • Малко количество бистра или кървава течност малко след процедурата. (Поради натриване на шийката на матката преди ембриотрансфер)
  • Нежност на гърдите поради високи нива на естроген
  • леко усещане за подуване
  • леки спазми
  • запек

 

Болка в гърба и слабините, подобна на менструална болка

Бъдещите майки не трябва да имат полов контакт до теста за бременност, да не пушат, да не приемат никакви лекарства без консултация с лекар. (Обезболяващи не трябва да се използват, освен ако не е необходимо.) В този процес, бъдещи майки; Може да готви, да се качва и слиза по стълби, да се разхожда. След трансфер на ембриони обаче не трябва да се извършват дейности като спорт, тежка работа, вдигане на тежести, докато не се получи резултатът от теста за бременност.

 

От друга страна, бъдещите майки могат да отидат до тоалетната и да се къпят. При почистване вътрешността на камерата не трябва да се мие. Тъй като този процес ще предизвика промени в нормалната физиологична среда на вагиналния канал, причинявайки инфекции.

 

Забележка: Ако усетите умерена или силна болка след ембриотрансфер, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар; Той или тя ще прецени за усложнения като инфекция, усукване на яйчниците (усукване на яйчниците) и тежък синдром на хиперстимулация на яйчниците.

 

Етап 6: Прави се тест за бременност

След средно две седмици след трансфера на ембриони се прилага тест за бременност, за да се определи дали е настъпила бременност. Ако резултатите са положителни в резултат на изследването, приблизително 10 дни по-късно се извършва ехографски контрол, за да се види състоянието на гестационния сак.

 

В кои случаи лечението с IVF се предпочита?

Някои от причините за необходимостта от IVF лечение са както следва:

 

  • Увреждане или запушване на фалопиевата тръба: Увреждането или запушването на фалопиевата тръба затруднява оплождането на яйцеклетката или пътуването на ембриона до матката.
  • Нарушения на овулацията: Ниският яйчников резерв Ановулацията представлява 5-25% от причините за безплодие. Дали жената има овулация или не може да се определи чрез проследяване на овулация с ултразвук (УЗИ) или чрез гледане на нивата на хормона прогестерон в серума (на 19-ия, 21-ия и 23-ия ден от менструацията). В УЗИ яйцеклетката не расте или повтарящите се измервания на прогестерон са под 3 mg/ml, което показва, че няма овулация.
  • Ендометриоза: Ендометриозата възниква, когато маточната тъкан се утаи и расте извън матката - често засяга функцията на яйчниците, матката и фалопиевите тръби.
  • Миома на матката: Фиброидите са доброкачествени тумори в стената на матката и са често срещани при жени на 30-те и 40-те години. Фибромите могат да попречат на имплантирането на оплодената яйцеклетка.
  • Предишна стерилизация или отстраняване на тръбата: Ако сте имали лигиране на тръбите (вид стерилизация, при която фалопиевите тръби се прерязват или блокират, за да предотвратите трайно бременност) и искате да забременеете, IVF лигирането на тръбите може да бъде алтернатива за обръщане на тази ситуация.
  • Нарушено производство или функция на сперматозоидите: Под средната концентрация на сперматозоидите, лоша подвижност на сперматозоидите (лоша подвижност), невъзможност за проникване в цервикалната слуз, невъзможност за оцеляване или аномалии в размера и формата на сперматозоидите.
  • Необяснимо безплодие: Необяснимо безплодие означава, че не е открита причина за безплодие въпреки оценката за често срещани причини.
  • Генетично разстройство: Ако съществува риск от предаване на генетичното заболяване на техните деца, майките и бащите могат да кандидатстват за предимплантационни генетични тестове. При IVF лечение, след като яйцеклетките бъдат събрани и оплодени, те се изследват за някои генетични проблеми; но не всички генетични проблеми могат да бъдат открити. Ембриони без идентифицирани генетични дефекти могат да бъдат прехвърлени в матката. Преимплантационна генетична диагностика (PGD) е диагностичен метод, препоръчан за двойки, които са изложени на риск от предаване на сериозно генетично заболяване на децата си. При ембрионите на двойки, които имат някои генетични заболявания като кистозна фиброза и таласемия, заболяването може да бъде диагностицирано преди настъпването на бременността, без да е необходимо да се прекъсва бременността, и този ембрион може да бъде елиминиран по този начин, благодарение на PGD. Преимплантационна генетична диагностика предлага алтернативен начин не само за двойки, изложени на риск от такива генетични заболявания, но и за двойки, които не са в състояние да произведат здравословна бременност поради повтарящи се спонтанни аборти, причинени от структурни хромозомни нарушения (напр. транслокация, инверсия и др.).
  • Запазване на плодовитостта при рак или други здравословни състояния: Ако сте на път да започнете лечение на рак, като лъчетерапия или химиотерапия, които могат да навредят на плодовитостта, IVF за запазване на плодовитостта може да бъде добър вариант. Тъй като с метода за ин витро оплождане жените могат да събират яйцеклетки от яйчниците си и да ги замразяват в неоплодено състояние за по-късна употреба. Като алтернатива, яйцата могат да бъдат оплодени и замразени като ембриони за бъдеща употреба.

 

От какви фактори зависи успехът при IVF лечението?

Възраст на бъдещата майка: Колкото по-млада е бъдещата майка, толкова по-голям е шансът да забременее при метода на ин витро оплождане и да роди здраво бебе, използвайки собствените си яйцеклетки.

Статус на ембриона: Не всички ембриони оцеляват в процеса на развитие. Наблюдаваното в ранен стадий спад по отношение на параметрите, посочени в качеството на ембриона, води до спиране на развитието в напреднал стадий или лошо продължаване на развитието.

Раждане преди: Жените, които са раждали преди, са по-склонни да забременеят с IVF, отколкото бъдещите майки, които никога не са раждали.

Причина за безплодие: Наличието на нормално снабдяване с яйцеклетки увеличава шансовете ви за забременяване с IVF. Жените с тежка ендометриоза е по-малко вероятно да забременеят чрез IVF, отколкото жените с необяснимо безплодие

Начин на живот: Бъдещите майки, които пушат, получават по-малко яйцеклетки по време на IVF и може да спонтанят по-често. Тютюнопушенето може да намали шансовете на жената да забременее с IVF с 50%. Затлъстяването може също да намали шансовете за забременяване и раждане. В допълнение към всичко това, употребата на алкохол, прекомерната консумация и употребата на някои лекарства също могат да имат отрицателен ефект върху лечението с IVF.

 

Какви са рисковете от лечението с IVF?

На всеки етап от лечението с IVF съществуват някои рискове и странични ефекти, макар и малки. Страничните ефекти от прилаганите лекарства са поносими и временни. Рисковете от лечението с IVF включват:

Множествена (многоплодна) бременност: Ако повече от един ембрион бъде прехвърлен в матката ви с лечение ин витро оплождане (IVF), това увеличава риска от многоплодна бременност. В интерес на истината, средно многоплодната бременност се наблюдава при едно от всеки четири успешни опита за IVF. Бременност с повече от един плод носи по-голям риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, отколкото бременност с един плод.

Риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане: Научните проучвания показват, че IVF леко увеличава риска от раждане на бебе преждевременно или с ниско тегло при раждане.

Синдром на хиперстимулация на яйчниците: Това се случва при бъдещи майки, които са лекувани с фоликулостимулиращ хормон (FSH), за да предизвикат развитието на яйцеклетки при метода на ин витро оплождане. Някои бъдещи майки могат да реагират прекомерно на даденото лекарство и доза. Всъщност някои странични ефекти могат да се появят в рамките на две седмици. Това състояние се нарича "синдром на хиперстимулация на яйчниците" (синдром на хиперстимулация на яйчниците-OHSS). Симптомите обикновено продължават една седмица. Симптомите включват лека коремна болка, подуване на корема, гадене, повръщане и диария. При бременни жени тези симптоми могат да продължат няколко седмици. Рядко може да възникне по-сериозен проблем със синдрома на хиперстимулация на яйчниците, който също може да причини бързо наддаване на тегло и задух. Въпреки това, днес тези открития могат да бъдат елиминирани благодарение на запълването на ембриони и новоразработените игли за напукване.

Риск от спонтанен аборт: Бременностите, които настъпват с IVF метода, сега се следват като нормална бременност. Само ако е имало многоплодна бременност, това може да се счита за риск. Освен това, като обща информация, рискът от генетична аномалия е по-висок при безплодните двойки в сравнение с останалите членове на обществото. Поради тази причина рискът от генетични проблеми и, разбира се, спонтанен аборт при бременности, които тези двойки ще постигнат, ще бъде относително по-висок, независимо от начина, по който са получени.

Усложнения при процедурата за извличане на яйца: Използването на аспирационна игла за събиране на яйца може да причини кървене, инфекция или увреждане на червата, пикочния мехур или кръвоносен съд. В допълнение, рисковете са свързани със седация и обща анестезия, ако се използва.

Извънматочна бременност (извънматочна бременност): Приблизително 2% до 5% от бъдещите майки, които са били подложени на IVF лечение, ще преживеят извънматочна бременност. След като оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, обикновено във фалопиевата тръба, оплодената яйцеклетка не може да оцелее извън матката и няма начин да продължи бременността. Извънматочната бременност, която може да бъде диагностицирана с ултразвук и кръвни изследвания на ранен етап, може да се лекува с медицински методи или хирургични операции.

Вродени дефекти: Възрастта на майката е основният рисков фактор за развитието на вродени дефекти. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали бебетата, заченати чрез IVF, са изложени на повишен риск от определени вродени дефекти.

Рак: Въпреки че някои предишни проучвания предполагат, че може да има връзка между определени лекарства, използвани за стимулиране на растежа на яйцеклетката и развитието на тумор на яйчниците, последните научни изследвания не подкрепят тези открития. От друга страна, рискът от рак на гърдата, ендометриума, шийката на матката или рак на яйчниците изглежда не се увеличава значително след лечение с IVF.

Стрес: Методът IVF може да бъде финансово, физически и емоционално изморителен.

 

Често задавани въпроси относно лечението с IVF

Какво е безплодие?

Неуспехът да се постигне бременност въпреки редовните полови контакти в продължение на поне 1 година без никаква контрацепция се нарича безплодие. В допълнение, това определение включва и двойки, които не могат да отидат до края на бременността.

Какво е IVF и микроинжекция? Какви са разликите?

Процесът на оплождане чрез обединяване на сперматозоида и яйцеклетката в лабораторна среда се нарича „метод на оплождане ин витро“. При прилагането на техниката на микроинжектиране единична сперма, взета от бъдещия баща, се поставя в яйцеклетката, получена от бъдещата майка, с тънка игла под микроскоп и по този начин настъпва оплождане. Поради тази причина шансът за оплождане и бременност се увеличава с метода на микроинжектиране, особено при мъжко безплодие.

Кои са факторите, влияещи върху плодовитостта на жените?

Генетиката, увеличаването на възрастта за брак и майчинство, редовността на менструацията, полово предаваните болести, наличието на наднормено тегло и инсулинова резистентност, цигари-алкохол-прекомерна консумация на кофеин и стрес могат да бъдат отчетени като фактори, влияещи върху плодовитостта.

Изчерпват ли се запасите от яйцеклетки при жените в резултат на IVF лечение?

Не, от утробата се ражда момиче с определен яйцеклетъчен запас. Част от този резерв се губи до пубертета, след което всеки месец от пубертета яйчниците избират и отделят яйцеклетките, които ще растат през следващата седмица, в рамките на седмицата преди началото на менструацията. Само 1 или 2 от тях се развиват и напукват и подготвят подходящата почва за формиране на бременност. Ако бременността не настъпи, същият цикъл започва отново в следващия период. Яйцата, получени при IVF лечение, са яйца, приготвени за този месец, нови яйцеклетки ще се развият отново от яйчния резерв на следващия месец.

Жените с ин витро оплождане влизат ли в менопауза в ранна възраст?

Не, жените се раждат с определена яйцеклетка. При жени, подложени на IVF лечение, яйцеклетките в яйчника през този месец се развиват и извличат. Със или без лечение с IVF, жената ще влезе в менопаузата в генетично определеното време.

Ще бъде ли оплодена всяка развиваща се яйцеклетка?

Не, когато се започне с лекарствата за развитие на яйцеклетките, не всички яйца показват една и съща скорост на развитие. Освен това развитието на оплождането и деленето не протича по същия начин след събиране на яйца и микроинжектиране. Някои може дори да не покажат подобрение или да спрат на всеки етап от развитието. Проучванията, проведени досега, показват, че най-важният фактор, лежащ в основата на тези различия в развитието на ембрионите, може да бъде свързан с яйцеклетката и естествено генетичната структура на ембриона.

Има ли възрастова граница за IVF лечение? Възрастта влияе ли на шанса за бременност?

Всяка жена, която има яйцеклетка, може да се лекува с IVF. След 40-годишна възраст процентът на бременност, продължаване на бременността и вземане на бебе у дома намалява. След 45-годишна възраст процентът на бременност е около 1% - 5%, дори ако има яйцеклетка. С напредване на възрастта шансът за бременност намалява.

Запушените тръби предотвратяват ли зачеването? Запушването в тръбите намалява ли успеха на IVF?

Запушването в тръбите се отразява негативно на нормалния процес на бременност. Тъй като срещата на яйцеклетката и спермата по време на бременността се извършва по нормалния начин, първите 5 дни от живота на ембриона и след това предаването му към матката се извършва в тръбите на жената. Тъй като процесът на оплождане се извършва навън при IVF лечение, запушените тръби не променят шанса за бременност. В някои случаи обаче възможността за закрепване на ембриона е намалена поради натрупването на течност в епруветките и може да се наложи епруветката или епруветките да бъдат затворени или отстранени с LS. В такъв случай Вашият лекар ще Ви даде подробна информация.

Наличието на фиброиди намалява ли вероятността от бременност?

Миомите, които се простират във вътрешната кухина на матката, могат да попречат на имплантирането и развитието на ембриона или да причинят спонтанен аборт - преждевременно раждане. Ако ембрионът се установи в или близо до областта, където се намира миомата, това може да причини спонтанен аборт, тъй като кръвоснабдяването може да бъде нарушено. Отново, когато се достигне напредналите етапи на бременността, миомите могат да се дегенерират или да се въртят около себе си, причинявайки болка и понякога преждевременно раждане. Най-простият тест, който показва наличието на миома на матката, е маточният филм, наречен хистеросалпингография. Допълнителното изследване е малка операция, наречена хистероскопия, която позволява изследване чрез влизане в матката с оптичен инструмент.

Наличието на фиброиди намалява ли яйцеклетъчния резерв?

Не, наличието на фиброиди не намалява запаса на яйцата. Яйчниците и миомите са отделени един от друг. В матката се откриват фиброиди, ако е желана бременност и има миома, пациентката може да бъде информирана за това дали миомата на матката може да предотврати бременност след преглед от лекар специалист и възможностите за лечение, включително хирургическа интервенция, ако е необходимо, се включват в дневния ред .

Използваните хормонални лекарства повишават ли риска от рак?

Не, няма доказателства, че лекарствата, използвани при IVF, повишават риска от рак. Много проучвания са направени по този въпрос и не е доказана пряка връзка между тези лекарства и рак на яйчниците, матката и гърдата.

Използваните хормонални лекарства водят ли до наддаване на тегло?

Лекарствата, използвани при IVF лечение, могат да причинят известно наддаване на тегло поради оток и апетит. Тъй като тези лекарства са на ниво, което може да създаде нормални хормонални ефекти в тялото, могат да се наблюдават странични ефекти, свързани с наддаване на тегло. Тези лекарства не водят до ниво на наддаване на тегло, което не може да бъде дадено по-късно. Също така, поради психологическото състояние, което този период налага на пациента, могат да се видят депресивни поведения и в резултат на това промени в навиците за хранене и пиене и промени в теглото.

Има ли странични ефекти от използваните хормонални лекарства?

В зависимост от чувствителността на жените в зоните, където се пробиват иглите; Възможно е да има оплаквания като сърбеж, лека болка, парене и дразнене, както и натъртване на мястото на инжектиране. По време на лечението с IVF също се наблюдават чувствителност на гърдите, горещи вълни, прекомерна емоционалност, ингвинална болка, подуване на корема, запек и често уриниране.

Може ли косата да се боядисва по време на IVF лечение?

Боите за коса не са опасно токсични, така че боята може да се прилага върху косата ви по време на IVF лечение и докато сте бременна. Малко количество боя за коса може да попадне в кожата ви по време на процеса на боядисване. Това е малко количество, така че химикалът няма никакви вредни ефекти върху развиващото се тяло на вашето бебе. По време на бременност трябва да се предпочитат само боите за коса без амоняк на органична основа.

Кога мога да се върна на работа?

Не се препоръчва почивка след IVF лечение. След трансфера на ембриони можете да се върнете на работа на следващия ден. Почивката не увеличава процента на бременност.

Добре ли е да пътувате с кола или самолет след ембриотрансфер и по време на лечението?

Не, след лечението е добре да пътувате с кола или самолет.

Колко ембриона могат да бъдат прехвърлени в един опит?

Броят на ембрионите, които се прехвърлят на пациентите, е ограничен от Министерството на здравеопазването с цел предотвратяване на многоплодна бременност. Необходими са максимум 2 трансфера за жени на възраст над 35 години и 1 трансфер на възраст под 35 години. Допускат се 2 трансфера след първите 2 неуспешни опита на възраст под 35 години.

Какво се случва с нарастващите ембриони?

Излишните ембриони могат да бъдат замразени със съгласието на двойките. Замразените ембриони могат да бъдат размразени и използвани, ако има възможен отрицателен резултат след лечение с IVF или ако е поискано второ дете по-късно. Няма разлика в процента на бременност между трансфера на замразени ембриони и първия трансфер.

В случаите, когато няма проблем при двойките и не може да се постигне бременност, какъв начин се следва?

Въпреки че няма очевидна причина за необяснимо безплодие, бременността не настъпва. Това е групата пациенти с най-висок процент на бременност при IVF лечение. Понякога проблемът става ясен по време на лечението. Яйца с лошо качество, проблеми с оплождането могат да възникнат само по време и след процеса на микроинжектиране, когато яйцата се събират.

Лечението с IVF отнема ли много време?

Лечението започва на 2-ия или 3-ия ден от менструацията и приключва след приблизително 16-17 дни. След изчакване 10-12 дни след ембриотрансфера се проверява кръвен тест за бременност.

Рискът от спонтанен аборт по-висок ли е след зачеването с IVF, отколкото при нормална бременност?

Бременностите, които настъпват с IVF метода, сега се проследяват като нормална бременност. Само ако е имало многоплодна бременност, това може да се счита за риск. Освен това, като обща информация, рискът от генетична аномалия е по-висок при безплодните двойки в сравнение с останалите членове на обществото. Поради тази причина рискът от генетични проблеми и, разбира се, спонтанен аборт при бременности, които тези двойки ще постигнат, ще бъде относително по-висок, независимо от начина, по който са получени.

Какво трябва да се има предвид при IVF лечението?

Веднага след като се вземе решение за процеса на IVF лечение, това означава, че лечението действително е започнало. Пациентът трябва да се подготви психологически за процеса на лечение. Участието в някои дейности за намаляване на стреса, редовните упражнения и разходките сред природата, правилното хранене, психическата и физическа готовност са факторите, които увеличават шансовете за успех при лечението. В този процес бъдещият баща носи голяма отговорност. Тя трябва да поддържа комуникацията между нея и бъдещата майка по-строга от всякога и да я подкрепя по всякакъв начин. Притеснението, че процесът на лечение ще доведе до отрицателен резултат, трябва да се остави настрана и не бива да се забравя, че дори и да е отрицателен по различни причини, може да се опита отново след 3 месеца. Необходимо е да се приеме методът на IVF лечение като естествен процес на бременност. Тъй като жените, които забременяват с този метод, също имат нормален период на бременност. Извършва се със собствената сперма и яйцеклетки на двойката и роденото бебе не се различава от другите бебета. Обръщането на внимание на храненето влияе положително на процеса на IVF лечение. Трябва да се вземат предвид препоръките на лекаря относно храненето. Освен това, подробен хранителен план може да се направи чрез среща със специалист диетолог. Доколкото е възможно, повече пресни, органични храни могат да се консумират вместо храни, наречени бързо хранене и нездравословна храна. Консумацията на течности също е много важна. Напитки като кола, чай и минерална вода не трябва да се смятат за задоволяване на нуждата от течности, трябва да се консумират поне 2 литра вода на ден. Не трябва да се забравя, че консумацията на риба също ще бъде от полза за пациента по време на процеса на лечение.

Трябва ли ембрионът да почива след трансфера?

Не се препоръчва интензивна почивка след ембриотрансфер. Няма доказателства, че почивката увеличава процента на бременност. След трансфера на ембриони можете да си починете 20 минути и да се върнете към нормалните ежедневни дейности. Би било уместно да се наложат ограничения върху полов акт и извършване на работа, изискваща големи усилия.

Може ли да се направи избор на пола с IVF лечение?

Да, подборът на пола може да се направи с генетично изследване, което обикновено се прави след лечение с ин витро оплождане. Въпреки това, подборът на пола е законово забранен в Турция, както е посочено в Регламента за IVF. Поради тази причина не се извършва генетичен анализ за подбор на пола. У нас подбор на пола може да се прави само при наличие на генетични заболявания, пренасяни от половата хромозома.

Има ли разлика между бебета, родени от бременности, получени чрез IVF приложения, и бебета, родени нормално?

Не, няма разлика между бременност, получена по нормален начин, и бременност, получена след ин витро оплождане.

Кога трябва да се направи тест след лечение с IVF, мога ли да направя изследване на урината?

Тъй като тестовете за бременност в урината са чувствителни към определено ниво на хормона, те могат да дадат фалшиво отрицателни резултати в ранна бременност. (Например, ако тестът е чувствителен до стойност от 100, той ще даде фалшиво отрицателен резултат, когато стойността е 25 в ранния период) Освен това визуалните резултати понякога могат да бъдат тълкувани погрешно. Поради тези причини, кръвен тест за бременност, който трябва да се направи 10-12 дни след ембриотрансфера според навика на лекаря при IVF лечение, ще даде най-здравословен резултат. При нормална бременност откриването на хормона на бременността в кръвта може да бъде най-рано 2 седмици след полов акт. В допълнение, друга важна информация, която трябва да се знае, е следната: Когато се проследи кръвен тест за бременност при здравословна бременност в ранните етапи, той ще се увеличи приблизително 2 пъти с интервал от 2 дни. След това, когато тази стойност достигне стойност от 2000, това означава, че бременността е достигнала размер, който може да се види при ехография за нас.

Трябва ли да се спазва специална диета преди IVF лечение?

Храненето е много важно при IVF асистираната репродукция. Причината за това е, че за да бъде лечението успешно, е необходимо да имате здраво тяло. Ако има, отказването от навика на тютюнопушенето трябва да бъде основната мярка. Да бъдеш с идеално тегло преди бременността е един от факторите, влияещи върху успеваемостта. Трябва да се обърне внимание на редовната консумация на богата на протеини храна (3 пъти седмично). Препоръчително е дневната консумация на вода да е около 2-3 литра. Трябва да се увеличи консумацията на бобови растения като нахут, боб и боб. Ако консумацията на чай и кафе е висока, могат да се наложат ограничения (2-3 чаши на ден). Киселите напитки трябва да се избягват. Трябва да се консумират добавки с фолиева киселина и храни, богати на фолиева киселина. Освен това, преди лечението с ин витро оплождане, други метаболитни проблеми (щитовидна жлеза, инсулинова резистентност, диабет...) се погрижат и започването на лечението може да повлияе положително както на шанса за успех, така и на шанса за здравословна бременност.

Загубата на бременност и абортът намаляват ли шансовете ми за бременност в следващите проучвания за IVF?

Прекъсването на бременността чрез аборт не представлява проблем по отношение на повторното забременяване, ако няма усложнение по време или след процедурата (като фрагментиране, инфекция, срастване); Въпреки това, особено при ранни загуби на бременност, понякога може да се наложи да се проучи дали двойката е генетично нормална преди ново проучване. Когато се изисква генетичен тест от двойката, трябва да се има предвид, че резултатът може да бъде получен за 2-3 седмици.

Има ли конкретен ден за исканите тестове преди IVF лечение?

Някои хормонални тестове (като FSH, LH, естроген, прогестерон) трябва да се правят в определени дни от менструацията (2-3-ти или 21-ви ден). При други няма ограничение за деня. Само някои може да се нуждаят от гладуване.

Променя ли се продължителността на лечението според протокола, избран при IVF лечение?

Не, от утробата се ражда момиче с определен яйцеклетъчен запас. Част от този резерв се губи до пубертета, след което всеки месец от пубертета яйчниците избират и отделят яйцеклетките, които ще растат през следващата седмица, в рамките на седмицата преди началото на менструацията. Само 1 или 2 от тях се развиват и напукват и подготвят подходящата почва за формиране на бременност. Ако бременността не настъпи, същият цикъл започва отново в следващия период. Яйцата, получени при IVF лечение, са яйца, приготвени за този месец, нови яйцеклетки ще се развият отново от яйчния резерв на следващия месец.

Жените с ин витро оплождане влизат ли в менопауза в ранна възраст?

Не, жените се раждат с определена яйцеклетка. При жени, подложени на IVF лечение, яйцеклетките в яйчника през този месец се развиват и извличат. Със или без лечение с IVF, жената ще влезе в менопаузата в генетично определеното време.

Ще бъде ли оплодена всяка развиваща се яйцеклетка?

Не, когато се започне с лекарствата за развитие на яйцеклетките, не всички яйца показват една и съща скорост на развитие. Освен това развитието на оплождането и деленето не протича по същия начин след събиране на яйца и микроинжектиране. Някои може дори да не покажат подобрение или да спрат на всеки етап от развитието. Проучванията, проведени досега, показват, че най-важният фактор, лежащ в основата на тези различия в развитието на ембрионите, може да бъде свързан с яйцеклетката и естествено генетичната структура на ембриона.

Има ли възрастова граница за IVF лечение? Възрастта влияе ли на шанса за бременност?

Всяка жена, която има яйцеклетка, може да се лекува с IVF. След 40-годишна възраст процентът на бременност, продължаване на бременността и вземане на бебе у дома намалява. След 45-годишна възраст процентът на бременност е около 1% - 5%, дори ако има яйцеклетка. С напредване на възрастта шансът за бременност намалява.

Запушените тръби предотвратяват ли зачеването? Запушването в тръбите намалява ли успеха на IVF?

Запушването в тръбите се отразява негативно на нормалния процес на бременност. Тъй като срещата на яйцеклетката и спермата по време на бременността се извършва по нормалния начин, първите 5 дни от живота на ембриона и след това предаването му към матката се извършва в тръбите на жената. Тъй като процесът на оплождане се извършва навън при IVF лечение, запушените тръби не променят шанса за бременност. В някои случаи обаче възможността за закрепване на ембриона е намалена поради натрупването на течност в епруветките и може да се наложи епруветката или епруветките да бъдат затворени или отстранени с LS. В такъв случай Вашият лекар ще Ви даде подробна информация.

Наличието на фиброиди намалява ли вероятността от бременност?

Миомите, които се простират във вътрешната кухина на матката, могат да попречат на имплантирането и развитието на ембриона или да причинят спонтанен аборт - преждевременно раждане. Ако ембрионът се установи в или близо до областта, където се намира миомата, това може да причини спонтанен аборт, тъй като кръвоснабдяването може да бъде нарушено. Отново, когато се достигне напредналите етапи на бременността, миомите могат да се дегенерират или да се въртят около себе си, причинявайки болка и понякога преждевременно раждане. Най-простият тест, който показва наличието на миома на матката, е маточният филм, наречен хистеросалпингография. Допълнителното изследване е малка операция, наречена хистероскопия, която позволява изследване чрез влизане в матката с оптичен инструмент.

Наличието на фиброиди намалява ли яйцеклетъчния резерв?

Не, наличието на фиброиди не намалява запаса на яйцата. Яйчниците и миомите са отделени един от друг. В матката се откриват фиброиди, ако е желана бременност и има миома, пациентката може да бъде информирана за това дали миомата на матката може да предотврати бременност след преглед от лекар специалист и възможностите за лечение, включително хирургическа интервенция, ако е необходимо, се включват в дневния ред .

Използваните хормонални лекарства повишават ли риска от рак?

Не, няма доказателства, че лекарствата, използвани при IVF, повишават риска от рак. Много проучвания са направени по този въпрос и не е доказана пряка връзка между тези лекарства и рак на яйчниците, матката и гърдата.

Използваните хормонални лекарства водят ли до наддаване на тегло?

Лекарствата, използвани при IVF лечение, могат да причинят известно наддаване на тегло поради оток и апетит. Тъй като тези лекарства са на ниво, което може да създаде нормални хормонални ефекти в тялото, могат да се наблюдават странични ефекти, свързани с наддаване на тегло. Тези лекарства не водят до ниво на наддаване на тегло, което не може да бъде дадено по-късно. Също така, поради психологическото състояние, което този период налага на пациента, могат да се видят депресивни поведения и в резултат на това промени в навиците за хранене и пиене и промени в теглото.

Има ли странични ефекти от използваните хормонални лекарства?

В зависимост от чувствителността на жените в зоните, където се пробиват иглите; Възможно е да има оплаквания като сърбеж, лека болка, парене и дразнене, както и натъртване на мястото на инжектиране. По време на лечението с IVF също се наблюдават чувствителност на гърдите, горещи вълни, прекомерна емоционалност, ингвинална болка, подуване на корема, запек и често уриниране.

Може ли косата да се боядисва по време на IVF лечение?

Боите за коса не са опасно токсични, така че боята може да се прилага върху косата ви по време на IVF лечение и докато сте бременна. Малко количество боя за коса може да попадне в кожата ви по време на процеса на боядисване. Това е малко количество, така че химикалът няма никакви вредни ефекти върху развиващото се тяло на вашето бебе. По време на бременност трябва да се предпочитат само боите за коса без амоняк на органична основа.

Кога мога да се върна на работа?

Не се препоръчва почивка след IVF лечение. След трансфера на ембриони можете да се върнете на работа на следващия ден. Почивката не увеличава процента на бременност.

Добре ли е да пътувате с кола или самолет след ембриотрансфер и по време на лечението?

Не, след лечението е добре да пътувате с кола или самолет.

Колко ембриона могат да бъдат прехвърлени в един опит?

Броят на ембрионите, които се прехвърлят на пациентите, е ограничен от Министерството на здравеопазването с цел предотвратяване на многоплодна бременност. Необходими са максимум 2 трансфера за жени на възраст над 35 години и 1 трансфер на възраст под 35 години. Допускат се 2 трансфера след първите 2 неуспешни опита на възраст под 35 години.

Какво се случва с нарастващите ембриони?

Излишните ембриони могат да бъдат замразени със съгласието на двойките. Замразените ембриони могат да бъдат размразени и използвани, ако има възможен отрицателен резултат след лечение с IVF или ако е поискано второ дете по-късно. Няма разлика в процента на бременност между трансфера на замразени ембриони и първия трансфер.

В случаите, когато няма проблем при двойките и не може да се постигне бременност, какъв начин се следва?

Въпреки че няма очевидна причина за необяснимо безплодие, бременността не настъпва. Това е групата пациенти с най-висок процент на бременност при IVF лечение. Понякога проблемът става ясен по време на лечението. Яйца с лошо качество, проблеми с оплождането могат да възникнат само по време и след процеса на микроинжектиране, когато яйцата се събират.

Лечението с IVF отнема ли много време?

Лечението започва на 2-ия или 3-ия ден от менструацията и приключва след приблизително 16-17 дни. След изчакване 10-12 дни след ембриотрансфера се проверява кръвен тест за бременност.

Рискът от спонтанен аборт по-висок ли е след зачеването с IVF, отколкото при нормална бременност?

Бременностите, които настъпват с IVF метода, сега се проследяват като нормална бременност. Само ако е имало многоплодна бременност, това може да се счита за риск. Освен това, като обща информация, рискът от генетична аномалия е по-висок при безплодните двойки в сравнение с останалите членове на обществото. Поради тази причина рискът от генетични проблеми и, разбира се, спонтанен аборт при бременности, които тези двойки ще постигнат, ще бъде относително по-висок, независимо от начина, по който са получени.

Какво трябва да се има предвид при IVF лечението?

Веднага след като се вземе решение за процеса на IVF лечение, това означава, че лечението действително е започнало. Пациентът трябва да се подготви психологически за процеса на лечение. Участието в някои дейности за намаляване на стреса, редовните упражнения и разходките сред природата, правилното хранене, психическата и физическа готовност са факторите, които увеличават шансовете за успех при лечението. В този процес бъдещият баща носи голяма отговорност. Тя трябва да поддържа комуникацията между нея и бъдещата майка по-строга от всякога и да я подкрепя по всякакъв начин. Притеснението, че процесът на лечение ще доведе до отрицателен резултат, трябва да се остави настрана и не бива да се забравя, че дори и да е отрицателен по различни причини, може да се опита отново след 3 месеца. Необходимо е да се приеме методът на IVF лечение като естествен процес на бременност. Тъй като жените, които забременяват с този метод, също имат нормален период на бременност. Извършва се със собствената сперма и яйцеклетки на двойката и роденото бебе не се различава от другите бебета. Обръщането на внимание на храненето влияе положително на процеса на IVF лечение. Трябва да се вземат предвид препоръките на лекаря относно храненето. Освен това, подробен хранителен план може да се направи чрез среща със специалист диетолог. Доколкото е възможно, повече пресни, органични храни могат да се консумират вместо храни, наречени бързо хранене и нездравословна храна. Консумацията на течности също е много важна. Напитки като кола, чай и минерална вода не трябва да се смятат за задоволяване на нуждата от течности, трябва да се консумират поне 2 литра вода на ден. Не трябва да се забравя, че консумацията на риба също ще бъде от полза за пациента по време на процеса на лечение.

Трябва ли ембрионът да почива след трансфера?

Не се препоръчва интензивна почивка след ембриотрансфер. Няма доказателства, че почивката увеличава процента на бременност. След трансфера на ембриони можете да си починете 20 минути и да се върнете към нормалните ежедневни дейности. Би било уместно да се наложат ограничения върху полов акт и извършване на работа, изискваща големи усилия.

Може ли да се направи избор на пола с IVF лечение?

Да, подборът на пола може да се направи с генетично изследване, което обикновено се прави след лечение с ин витро оплождане. Въпреки това, подборът на пола е законово забранен в Турция, както е посочено в Регламента за IVF. Поради тази причина не се извършва генетичен анализ за подбор на пола. У нас подбор на пола може да се прави само при наличие на генетични заболявания, пренасяни от половата хромозома.

Има ли разлика между бебета, родени от бременности, получени чрез IVF приложения, и бебета, родени нормално?

Не, няма разлика между бременност, получена по нормален начин, и бременност, получена след ин витро оплождане.

Кога трябва да се направи тест след лечение с IVF, мога ли да направя изследване на урината?

Тъй като тестовете за бременност в урината са чувствителни към определено ниво на хормона, те могат да дадат фалшиво отрицателни резултати в ранна бременност. (Например, ако тестът е чувствителен до стойност от 100, той ще даде фалшиво отрицателен резултат, когато стойността е 25 в ранния период) Освен това визуалните резултати понякога могат да бъдат тълкувани погрешно. Поради тези причини, кръвен тест за бременност, който трябва да се направи 10-12 дни след ембриотрансфера според навика на лекаря при IVF лечение, ще даде най-здравословен резултат. При нормална бременност откриването на хормона на бременността в кръвта може да бъде най-рано 2 седмици след полов акт. В допълнение, друга важна информация, която трябва да се знае, е следната: Когато се проследи кръвен тест за бременност при здравословна бременност в ранните етапи, той ще се увеличи приблизително 2 пъти с интервал от 2 дни. След това, когато тази стойност достигне стойност от 2000, това означава, че бременността е достигнала размер, който може да се види при ехография за нас.

Трябва ли да се спазва специална диета преди IVF лечение?

Храненето е много важно при IVF асистираната репродукция. Причината за това е, че за да бъде лечението успешно, е необходимо да имате здраво тяло. Ако има, отказването от навика на тютюнопушенето трябва да бъде основната мярка. Да бъдеш с идеално тегло преди бременността е един от факторите, влияещи върху успеваемостта. Трябва да се обърне внимание на редовната консумация на богата на протеини храна (3 пъти седмично). Препоръчително е дневната консумация на вода да е около 2-3 литра. Трябва да се увеличи консумацията на бобови растения като нахут, боб и боб. Ако консумацията на чай и кафе е висока, могат да се наложат ограничения (2-3 чаши на ден). Киселите напитки трябва да се избягват. Трябва да се консумират добавки с фолиева киселина и храни, богати на фолиева киселина. Освен това, преди лечението с ин витро оплождане, други метаболитни проблеми (щитовидна жлеза, инсулинова резистентност, диабет...) се погрижат и започването на лечението може да повлияе положително както на шанса за успех, така и на шанса за здравословна бременност.

Загубата на бременност и абортът намаляват ли шансовете ми за бременност в следващите проучвания за IVF?

Прекъсването на бременността чрез аборт не представлява проблем по отношение на повторното забременяване, ако няма усложнение по време или след процедурата (като фрагментиране, инфекция, срастване); Въпреки това, особено при ранни загуби на бременност, понякога може да се наложи да се проучи дали двойката е генетично нормална преди ново проучване. Когато се изисква генетичен тест от двойката, трябва да се има предвид, че резултатът може да бъде получен за 2-3 седмици.

Има ли конкретен ден за исканите тестове преди IVF лечение?

Някои хормонални тестове (като FSH, LH, естроген, прогестерон) трябва да се правят в определени дни от менструацията (2-3-ти или 21-ви ден). При други няма ограничение за деня. Само някои може да се нуждаят от гладуване.

Променя ли се продължителността на лечението според протокола, избран при IVF лечение?

Първата стъпка в лечението на IVF е подготовката на жената. Подготовката на жената може да бъде по два начина; Първият е дългият протокол, при който събирането на яйцеклетки се извършва приблизително за 3-3,5 седмици, започвайки от 21-ия ден от менструацията или 2-3 дни от директната менструация. Кратък (антагонистичен) протокол, при който извличането на яйца се извършва за приблизително 10-12 дни, като се започне от първия ден. Прехвърлянето на ембриони, получени по този начин в матката, се извършва или прясно (в същото време със събирането на яйца), или замразяване-размразяване (ембрионите първо се замразяват и съхраняват и след това се поставят в друг период, който лекарят счита за подходящ), в зависимост от върху специалните състояния на пациента и навиците на лекаря.

Какво трябва да се направи, ако броят на сперматозоидите е много нисък или не се открие в анализа на спермата?

В такъв случай не трябва да се взема окончателно решение с един анализ. След 3 седмици задължително трябва да се потвърди втори анализ.Ако се получат същите или подобни резултати, първо трябва да се използват генетични и хормонални изследвания или ехография на тестисите, за да се получи необходимата информация. След това, ако е необходимо, пациентът трябва да бъде консултиран с андролог-уролог. Ако в пробата няма сперматозоиди, е възможно да се получи сперма от тестисите с хирургичния метод, наречен Micro TESE. За предпочитане е, когато яйцеклетките на жената са готови по същото време, първо се планира процесът TESE и след получаване на спермата се извършва събиране на яйцеклетки и се извършва ин витро оплождане. Понякога обаче операцията microTESE се извършва за диагностични цели, преди да бъде подготвена партньорката и ако се открие спермата, тя може да бъде замразена и съхранявана, а след това жената може да бъде подготвена.

Менструалните ми са болезнени и искам да имам деца. Какво трябва да направя?

Менструалната болка е свързана с заболяване, наречено ендометриоза, особено при жените. Ако менструацията ви е болезнена и има желание да имате дете, препоръчваме ви незабавно да отидете на специалист и да го проверите за запаса на яйцеклетките и дали има проблем с ендометриозата.

Има ли разлика между трансфер на замразени ембриони и пресен трансфер по отношение на процента на бременност?

Няма разлика между замразен ембриотрансфер и пресен трансфер по отношение на процента на бременност. В някои случаи трансферът на ембриони със замразяване-размразяване може да повлияе положително на процента на бременност.

Как трябва да се състави планът за лечение при морфологични нарушения при мъжете?

Ин витро оплождане - IVF, при което сперматозоиди с определен брой и подвижност могат да се използват ефективно при ин витро оплождане, тоест в случаите, когато избраните подвижни сперматозоиди са поставени в една и съща среда с яйцеклетките и техниката на оставянето им за използване на естествения процес на оплождане, проучванията показват, че се използват успехът на оплождането на сперматозоидите и тежестта на деформациите на сперматозоидите показа, че има връзка. При микроинжектирането, тоест метода ICSI, тъй като сперматозоидите с най-подходяща форма и структура се подбират от ембриолозите, които извършват процедурата със специални методи, морфологичната оценка няма толкова отрицателно въздействие, колкото се смята при IVF лечението, с изключение на специални случаи. Тук, разбира се, е необходимо да се изключат специални деформации като глобозооспермия, при която способността за оплождане на сперматозоидите е много трудна.

Кога трябва да направя тест за AMH (антимюлеров хормон) за контрол на яйчния резерв?

AMH (Anti Müllerien Hormone) тест е кръвен тест, за да се види резерва на яйцата. Няма специална времева рамка или предпоставка като гладуване за теста. Този резултат от теста все пак трябва да се интерпретира от лекар специалист, след като резервът на яйцата бъде проверен под ултразвуково наблюдение, а резултатът от теста не трябва да се интерпретира сам.

За кого се препоръчва методът за замразяване на яйца?

След средата на 30-те години при здрави жени запасът от яйцеклетки започва значително да намалява. Причината за това е, че жените се раждат с определен яйцеклетъчен резерв и този резерв постепенно намалява с възрастта. Качеството на яйцеклетката, изхвърлена във всеки менструален цикъл, също намалява с нарастването на възрастта. При някои жени с намален яйчников резерв репродуктивната възраст може да отнеме по-кратко време от очакваното. В този смисъл в риск са жените, които са навършили 35 години и нямат брачен план до 5 години. Ако замразяването на яйцеклетки не е правено преди, вероятността за забременяване с тези методи намалява след 40-годишна възраст. 40-42-годишна жена има 7-15% шанс да има бебе чрез ин витро оплождане, а шансът за спонтанно зачеване е много по-нисък от тези нива. Генетичните условия влияят върху яйчния резерв. Жените, чиито майки, сестри или братовчеди са имали менопауза преди 40-годишна възраст, могат да бъдат изложени на риск. Хората с фамилна анамнеза за ранна менопауза трябва да бъдат оценени от акушер-гинеколози с опит в репродукцията. При такова откриване на риска трябва да се препоръча събиране и замразяване под ултразвук след стимулиране и развитие на яйчниците. Дори ако тези хора преминат през менопаузата по-късно, е възможно те да забременеят, като използват яйцеклетките, които са били замразени в миналото. Методите на лечение като лъчетерапия или химиотерапия, използвани за лечение на рак, могат да увредят тъканта на яйчниците при жените, което води до намаляване на яйцеклетката и загуба на плодовитост. В такива случаи яйцеклетките или тъканите могат да бъдат замразени преди лечението и съхранявани в IVF центрове за по-късна употреба. Освен това е възможно да се замразят и съхраняват яйцеклетките, ако стойностите на хормона в кръвта или яйчниковия резерв се определят чрез ултразвук. Ембриони могат да бъдат получени чрез комбиниране на тези предварително замразени яйцеклетки със спермата на съпруга, след като лицето се ожени. С прехвърлянето на тези ембриони е възможно лицето да забременее и да роди.

Колко време трябва да направите почивка между два опита за IVF?

Ако бетаHCG резултатът е отрицателен след първото IVF проучване, се очаква жената да има менструация. След следващата менструация 1-месечната почивка може да бъде прекъсната и лечението да започне отново при следващата менструация. Тук обаче основният вземащ решение ще бъде лекарят.

Има ли прилаган метод за подобряване на качеството на яйцеклетката при лечение с IVF в напреднала възраст?

При по-възрастните жени шансът за оплождане и бременност намалява с намаляването на запаса и качеството на яйцеклетката. Въпреки че има някои витамин-антиоксидантни препарати, продавани на пазара за повишаване на качеството на яйцата, няма ясни данни, че те повишават качеството.

Възможно ли е лечение без лекарства за IVF (IVM)?

При IVF лечение се събират зреещите яйцеклетки и оплождането се постига чрез микроинжектиране. При лечение с IVF без лекарства (IVM), яйцеклетките, събрани преди да са напълно узрели, узряват в лабораторна среда. Целта на това лечение е да продължи лечението на пациенти, които могат да бъдат увредени от лекарствата, използвани за узряване на яйцеклетките, без да се дават тези лекарства. Яйцата, чийто растеж се следи, се събират, когато достигнат желания размер и първо се изчакват 24 часа, за да узреят в лабораторна среда. След това спермата, взета от партньора на пациента, се инжектира в яйцеклетките чрез метод на микроинжектиране, а получените ембриони се замразяват и след това се пренасят след още един месец. Днес все по-малко методи за IVM са необходими, особено благодарение на новите протоколи за лечение.

Как се изчислява гестационната седмица според датата на трансфер на ембриони?

Той се връща 14 дни назад от датата на ембриотрансфера и последната менструация се определя като 14 дни преди трансфера на ембриони. Или датата на ембриотрансфера е написана в последния менструален раздел на ултразвуковото устройство. Гестационната седмица се изчислява чрез добавяне на 2 седмици към следващата гестационна седмица.

Мога ли да отида на море и басейн след събиране на яйца и трансфер на ембриони?

По принцип се препоръчва да стоите далеч от изключително горещи и влажни места като сауни и бани и да не плувате в басейна или морето.

Не винаги ли менструацията е признак на менопауза? Могат ли жените без менструация да забременеят?

Менопаузата е процес. Понякога спирането на менструацията може да се наблюдава в ситуации като внезапни психични травми, силен стрес, диета, физически упражнения, такива събития не означават менопауза. Обикновено след 40-годишна възраст находки като нередовно менструално кървене, случайни горещи вълни и психическо напрежение информират за периода преди менопаузата. След това констатациите продължават да се увеличават. Липсата на менструация в продължение на 6 месеца и отново дистрес-изпотяване-треска-вагинална сухота може да предполага менопауза. Въпреки това, за да се нарече менопауза, диагнозата се поставя чрез измерване на хормона FSH и оценка на други симптоми в случай на липса на менструация повече от 6 месеца. Не всяко прекъсване на менструалния цикъл и нередовност е менопауза. За да се диагностицира това, е необходимо да се консултирате със специалист и да действате по данни от преглед и ултразвук. Понякога жените с PCO (поликистозен яйчник) или жени с много ниски нива на хормони, регулиращи овулацията, секретирани от мозъка, също могат да имат менструални нередности и аменорея. За окончателна диагноза е необходима консултация със специалист.

Лечението на рак предотвратява ли раждането на деца? Как мога да поддържам репродуктивно здраве?

Химиотерапията и лъчетерапията могат да причинят загуба на репродуктивни функции при жените. Тъй като тези лечения могат да имат токсичен ефект върху репродуктивните клетки и яйчниците и следователно жената може да загуби своята продуктивност. Лечението на рак не винаги е пречка да станеш майка. Преди лечението на рак, женските яйцеклетки могат да бъдат извлечени и замразени. Същото се отнася и за съхранението на сперматозоиди при мъжете. Особено при млади мъже и жени, запазването на репродуктивните клетки преди химиотерапия и/или лъчетерапия след диагностициране на рак е основната предпазна мярка, която трябва да се предприеме, за да станете майка/баща в следващия период.

Пречка ли са хирургичните интервенции за раждането на деца? Как мога да поддържам репродуктивно здраве?

Рак при мъже и жени и др. Замразяването на яйцеклетки/сперма за защита на репродуктивното здраве преди хирургични интервенции ни позволява да запазим шанса да станем родители в по-късен период. Ако жената обаче загуби матката си оперативно, само чрез сурогатно майчинство, което все още е забранено от закона у нас, само тази жена може да има собствено дете.

Неженен съм, все още не мисля за брак. Как мога да проверя репродуктивното си здраве? Мога ли да запазя яйцеклетките си и шансовете си да стана майка?

Самотните жени имат законно право да замразяват яйцеклетките си в Турция в рамките на правилата, определени от регламента за ART. На първо място, непременно жената трябва да бъде прегледана от специалист за контрол на яйцеклетки и да се провери AMH (Anti Müllerien Hormone) и да се реши дали да се извърши замразяване на яйцеклетки с тези 2 данни. По закон жените с нисък яйчников резерв, фамилна анамнеза за ранна менопауза и никакви предишни деца могат да замразяват яйцеклетките си.

Какво трябва да носите със себе си, когато отидете в център за IVF?

Много е важно да вземете със себе си всичките си предишни прегледи и последващи прегледи, когато отидете в отделенията за ин витро оплождане за предварително интервю, по отношение на оценката на лекаря и заявяването на липсващите прегледи. По-специално, ако има маточен филм, анализ на сперма, хормонални изследвания, те трябва да бъдат видени и оценени от лекаря, който ще посетите.

Пречка за зачеването ли е наличието на полип, преграда (перде), синехия (слепване) в матката? Намалява ли процента на бременността при IVF лечение?

Преграда, полип или сраствания, наблюдавани в матката, се оценяват според тяхното местоположение. Не всеки полип, не всяко образувание, подобно на преграда, предотвратява бременността. Вашият лекар ще Ви даде подробна информация за операцията по хистероскопия, ако е необходимо, в зависимост от местоположението и размера на матката.

Какво е лапароскопия и кога се препоръчва?

Лапароскопията е ендоскопска хирургия, при която може да се наблюдава вътрешността на корема. Това е най-добрият метод, наречен златен стандарт, за разкриване на увреждането и проблема в тръбите при нашите пациенти, които имат проблеми с тръбите. Обикновено се прави в рамките на една седмица след края на менструацията и под обща анестезия. Ако има сериозни проблеми с тръбите, например, лапароскопската операция се препоръчва в случаите, когато тръбата или тръбите са запушени в края и са пълни с течност.

От друга страна, лапароскопията може да се извърши и при проблеми като кисти на яйчниците, миома на матката или извънматочна бременност.

Какво е ваксинация? Как е успеваемостта?

Ваксинацията или инсеминацията, с други думи, се основава на принципа, че първо се дават лекарства (хапче или игла), което позволява на 1-2 яйцеклетки (фоликул) да растат в жената, а след това се взема и приготвя спермата на мъжа, и се инжектира в матката с катетър, точно преди напукването на тези яйцеклетки. Вероятността за инсеминация при бременност е приблизително същата като при полов акт и е около 15-20%.

За кого се препоръчва ваксинирането? Колко пъти може да се пробва ваксинация?

За да може да се извърши инсеминация на пациент, двете тръби на жената трябва да са отворени, матката трябва да е нормална и да има поне 5 милиона подвижни сперматозоиди в пробата от сперма на мъжа след процеса на измиване. С други думи, осеменяването не може да се извърши с много нисък брой сперматозоиди или запушени тръби. Броят на опитите на методите се определя според индивидуалните характеристики на двойките (например възраст, икономическо положение и т.н.).

Колко дълго трябва да се прекъсне лечението след извънматочна бременност?

Ако е настъпила извънматочна бременност, като се има предвид, че е била диагностицирана и лекувана през първите 2 месеца, бременността може да се опита отново след 3 менструации. Ако се планира операция след извънматочна бременност (лапароскопия), може да се започне ново лечение след 2 бр.

Как се определя дозата на лекарството, което трябва да се използва при планиране на IVF лечение? Кои почивни дни трябва да взема по време на лечението?

Днес има удобни за пациента лечения при IVF лечение. С други думи, прилагат се лечение с ниски дози, които могат да се прилагат от самата жена и които, ако се считат за дългосрочни, не увреждат здравето на жената или нейното бебе.

Ако тя работи по време на процеса на лечение, жената няма да има нужда от почивка от работата си. Той трябва само да вземе почивен ден в дните за събиране на яйца и трансфер на ембриони. Освен това, след прехвърлянето, пациентът не трябва да получава разрешение, тъй като не трябва да прави нищо, освен редовно да използва лекарствата си. Въпреки това, понякога пациентът може психологически да мисли, че шансовете му могат да бъдат по-високи, ако жената си почива, особено след ембриотрансфера. При такова искане комфортът и психологията на пациента се зачитат.

Променя ли се успехът при IVF лечението според сезоните?

Приложенията за ин витро оплождане се извършват от много години. Опитът, натрупан през тези години, показва, че успехът на лечението не се различава според месеците или сезоните.

Влияе ли затлъстяването при раждането на деца?

Телесното тегло, по-голямо от нормалното за височина, се определя от индекса на телесна маса. Изчислява се като BMI:kg/m2. Посочва се, че ако тази стойност е >30 kg/m2, редовното развитие на яйцеклетката при жените може да бъде неблагоприятно засегнато. При прилагането на IVF отговорът на яйчниците към хормонални лекарства в тези случаи е по-малък и се развива малък брой яйцеклетки. Освен това е важно и разпределението на мастната тъкан в тялото. Повишеното съотношение на обиколката на талията/ханша, тоест централното (централно) затлъстяване, когато се комбинира с някои хормонални нередности и инсулинова резистентност, се отразява неблагоприятно на бременността. Ако е необходимо, започване на лечението след отслабване с подходяща диета и упражнения, придружени от ендокринологична консултация, с диетолог ще увеличи шанса за бременност и ще предпази пациентките от проблеми, свързани със затлъстяването, които могат да възникнат по време на бременност. Те включват хипертония, гестационен диабет, голямо бебе, трудно раждане и някои проблеми, свързани с бебето след раждането