Прилаганата у нас противогрипна ваксина е неактивна; тоест, това е мъртва ваксина и се преподготвя срещу грипни вируси всяка година през зимните месеци. Препоръчва се ваксината срещу грип да се ваксинира на възрастни хора, деца и хора с хронични заболявания, особено в рисковата група. Ваксината срещу грип значително намалява риска от заразяване с болестта. Грип, който е често срещан при студено време и сезонни преходи; Това е инфекция, причинена от грипни вируси А и В. Грип, проявяващ се с висока температура, кашлица, слабост и мускулни болки; Засяга най-вече възрастни хора, деца и хора с хронични заболявания. Грипът, който е заразна вирусна инфекция, е много по-тежко заболяване от обикновената настинка. Грипният вирус, който може да оцелее със седмици, особено през зимните месеци, се предава много лесно. Един от най-важните начини за предпазване от грип е грипната ваксина.

 

Съдържание

  1. Защо е важна ваксината срещу грип? Какви са ползите от ваксината срещу грип?
  2. Кой трябва да получи ваксината срещу грип? Всеки трябва ли да получи ваксината срещу грип?
  3. Кой не трябва да получи ваксината срещу грип?
  4. Каква е дозата на противогрипните ваксини според възрастовите групи?
  5. Как действат ваксините срещу грип?
  6. Кога се дават ваксини срещу грип?
  7. Защо противогрипната ваксина трябва да се повтаря всяка година?
  8. Ваксината срещу грип действа ли веднага?
  9. Мога ли да се разболея от грип, въпреки че имам противогрипна ваксина?
  10. Как ваксината срещу грип предпазва хората с грип?
  11. Какви са страничните ефекти от противогрипната ваксина?
  12. Грипната ваксина предпазва ли от Covid19? Грипната ваксина предотвратява ли коронавируса?
  13. Ако съм имал ваксина срещу COVID-19, трябва ли все още да си направя ваксина срещу грип?
  14. Ако получа ваксина срещу грип, трябва ли да си направя и ваксината срещу COVID-19?
  15. Може ли да се намали рискът от грип без ваксина срещу грип?

 

Защо е важна рип ваксината? Какви са ползите от ваксината срещу грип?

 

Грипът е заболяване, което не трябва да се приема лекомислено, което може да доведе до хоспитализация и дори до смърт. Грип; Може да продължи със заболявания като синузит, отит на средното ухо или пневмония. По-важното е, че може да причини сериозни животозастрашаващи заболявания като възпаление на сърдечната мембрана, менингеално възпаление, възпаление на белите дробове и черния дроб.

 

Всяка година милиони хора се разболяват от грип, стотици хиляди хора са хоспитализирани за грип и хиляди хора умират от причини, свързани с грипа. Най-добрият начин да се предпазите от грип е с годишна сезонна ваксина срещу грип. Важно е да бъдете ваксинирани, за да се предпазите от грип, защото въпреки че тези, които са с ваксина срещу грип, не могат да бъдат защитени на 100 процента, имунитетът на ваксинираните се засилва, а тези, които имат грип, ще имат леко заболяване. Въпреки че защитата на грипната ваксина при възрастни хора е по-ниска, отколкото при здрави възрастни, научно е доказано, че грипната ваксина намалява усложненията, причинени от грипа и смъртните случаи, свързани с грипа при тези хора.

 

В последните противогрипни ваксини има два подтипа грип А и един подтип грип В. ваксина срещу грип; За да осигури средно 50 до 80 процента защита, той трябва да има антигенно сходство с откритите вируси.

 

Ползите от противогрипната ваксина са както следва:

 

  • Ваксината срещу грип може да ви предпази от заразяване с грип.
  • Ваксината срещу грип може да намали риска от хоспитализация, свързана с грип, за деца, възрастни в трудоспособна възраст и възрастни хора.
  • Ваксината срещу грип е важен превантивен инструмент за хора с хронични здравословни проблеми.
  • Ваксината срещу грип помага за защита на жените по време и след бременност.
  • Ваксината срещу грип може да бъде животоспасяваща при деца.
  • Има много научни изследвания, които показват, че ваксината срещу грип намалява тежестта на заболяването при хора, които са ваксинирани, но все пак се разболяват.
  • Направете ваксина срещу грип; Освен това може да защити хората около вас, включително тези, които са по-уязвими към грип, като бебета, малки деца, възрастни хора и хора с определени хронични здравословни заболявания.


 

Кой трябва да получи ваксината срещу грип? Всеки трябва ли да получи ваксината срещу грип?

 

На въпросите „Всеки трябва ли да се ваксинира срещу грип?“ и „Кой трябва да получи ваксина срещу грип?“ може да се отговори по следния начин. Ваксинацията срещу грип е много важна, особено за тези от рисковата група. Децата с астма, диабет, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, неврологични или нервно-мускулни заболявания и други хора, живеещи в една къща с тези деца, също трябва да бъдат ваксинирани, дори ако не са в рисковата група. Например, ако у дома има дете с астма, препоръчително е всички в къщата да бъдат ваксинирани.

 

Хора с потисната имунна система: Пациенти с рак, хора, които са претърпели трансплантация на органи и костен мозък и живеят в една къща с тези хора, деца и юноши, получаващи продължителна терапия с аспирин (поради риска от развитие на синдром на Рей, който причинява кома , увреждане на черния дроб и смърт), грижи за пациентите Грипната ваксина трябва да се дава и на участващите здравни работници.

 

CDC (Център за превенция и контрол на заболяванията) в САЩ; Деца на възраст от 6 месеца до 5 години (особено деца на възраст от 6 месеца до 2 години), бременни жени (грипна ваксина може да се постави след първите 3 месеца от бременността), кърмещи майки (добре е кърмещата майка да има ваксина срещу грип ), деца под 6 месеца Той препоръчва тези, които живеят в къщите, в които живеят, и особено тези, които се грижат за тези деца, да получат ваксина срещу грип.

 

Кой не трябва да получи ваксината срещу грип?

 

  • Бебета под 6 месеца
  • Хора с тежка алергия към яйца
  • Хора с анамнеза за тежка алергична реакция към ваксината срещу грип
  • Хора с анамнеза за синдром на Gullian-Barre в рамките на 6 седмици след получаване на ваксината срещу грип
  • Хора с умерено до тежко заболяване с треска

 

Каква е дозата на противогрипните ваксини според възрастовите групи?

 

Ваксината срещу грип се прилага при деца от 6-ия месец. Ако деца на възраст от 6 месеца до 9 години никога преди не са били ваксинирани срещу грип, за първи път трябва да се дадат общо две дози ваксина с интервал от поне един месец. Една доза грипна ваксина е достатъчна за деца на възраст над 9 години, които преди това са били ваксинирани срещу грип. Дозата на ваксината се прилага като 0,5 ml (пълна доза) във всички педиатрични възрастови групи.

 

Как действат ваксините срещу грип?

 

Ваксините срещу грип причиняват образуване на антитела в тялото около две седмици след ваксинацията. Тези антитела предпазват от инфекция с вирусите, използвани за направата на ваксината.

 

Фраза от рода на „Ваксинирах се срещу грип, но все пак получих грип“ се използва от много хора. Много хора очакват никога да не се разболеят заради ваксината. Въпреки че ваксината срещу грип не осигурява 100 процента защита, тя повишава имунитета, улеснява разболяването, дори ако сте болни, и значително намалява риска от получаване на болестта.

 

Кога се дават ваксини срещу грип?

 

Често се задава въпросът „Кога трябва да се правят ваксини срещу грип?“. Преди грипните вируси да започнат да се разпространяват в обществото, е необходима противогрипна ваксина, тъй като са необходими около две седмици, за да се развият антитела в тялото и да се предпазят от грип след ваксинация.

 

Всъщност преди началото на грипния сезон трябва да си направите ваксината срещу грип в началото на есента. С други думи, най-подходящо е да се ваксинира през септември – октомври и да приключи ваксинацията на пациентите преди декември. Въпреки това, ако лицето не е хванало грип, ваксинацията може да се приложи до края на грипния сезон. За деца, които се нуждаят от две дози от ваксината за защита, процесът на ваксинация трябва да започне по-рано, тъй като двете дози трябва да се прилагат най-малко четири седмици.

 

Защо противогрипната ваксина трябва да се повтаря всяка година?

 

Ваксината срещу грип трябва да се повтаря всяка година по две причини. Първо, имунната защита на човек срещу ваксинация намалява с времето. Преболедуването на грип веднъж не осигурява имунитет срещу болестта. Всъщност е необходима годишна ваксина, за да бъдете напълно защитени от грип. Второ, грипните вируси непрекъснато мутират. Ваксините, които се подготвят отново всяка година, обикновено се създават, като се вземат предвид подгрупите, наблюдавани през предходния сезон и причиняващи епидемията. Следователно еднократната ваксинация не е достатъчна, за да се предпази от грип за цял живот.

 

Ваксината срещу грип действа ли веднага?

 

Не. След прилагането на грипната ваксина са необходими около две седмици, за да се развият антитела в тялото и да се предпазят от инфекция с грипен вирус. Ето защо е важно да се ваксинирате, преди грипните вируси да започнат да се разпространяват. Защитата на ваксината обикновено е от 6 до 12 месеца. Ефективността на противогрипната ваксина зависи от съвместимостта между видовете вируси, съдържащи се във ваксината, и видовете вируси, които причиняват епидемията. Ваксината срещу грип осигурява 70% до 90% защита при идеални условия. Възрастта на ваксинираното лице е важна, тъй като защитата на ваксината е по-висока при младите, отколкото при възрастните хора.

 

Мога ли да се разболея от грип, въпреки че имам противогрипна ваксина?

 

да. Възможно е да се разболеете от грип, дори ако сте имали противогрипна ваксина. Може да сте изложени на грипния вирус малко преди или след ваксинацията и през времето, необходимо за защита срещу инфекция с грипен вирус. Всъщност тази експозиция може да ви накара да хванете грип, преди ваксината да започне да ви защитава. (Около 2 седмици след ваксинацията в тялото се развиват антитела, които осигуряват защита.)

 

Може да сте изложени на грипен вирус, който не е включен във ваксината срещу сезонен грип. Всяка година циркулират много различни грипни вируси. В резултат на изследвания се дава ваксина срещу грип, за да се предпази от трите или четирите най-често срещани грипни вируса.

 

Защитата, осигурена от грипната ваксина, обаче може да варира в широки граници, в зависимост отчасти от цялостното здраве и възрастта на ваксинираното лице. Като цяло, ваксината срещу грип работи най-добре сред здрави млади възрастни и по-големи деца. Някои възрастни хора и хора с определени хронични заболявания могат да развият по-слаб имунитет след ваксинация.

 

Как ваксината срещу грип предпазва хората с грип?

 

Има вероятност някои хора, които са били ваксинирани срещу грип, все още да са болни. В някои научни изследвания е установено, че ваксината срещу грип намалява тежестта на заболяването при хора, които са ваксинирани, но все още се разболяват. В научно проучване, проведено през 2017 г., ваксината срещу грип; смъртни случаи, прием в интензивно отделение (ОИТ), продължителност на престоя в интензивно отделение и общо време, прекарано в болница сред възрастните, приети в болницата с грип. Друго проучване от 2018 г. показва, че ваксиниран възрастен, хоспитализиран с грип, е с 59% по-малко вероятно да бъде приет в интензивното отделение, отколкото някой, който не е ваксиниран.

 

Какви са страничните ефекти от противогрипната ваксина?

 

Прилаганите у нас противогрипни ваксини се състоят от неактивни, тоест неживи вируси. Следователно ваксината не представлява риск от заболяване. Страничните ефекти на противогрипната ваксина са леки и краткотрайни, особено в сравнение със симптомите на тежък случай на грип. Страничните ефекти на противогрипната ваксина, които засягат цялото тяло, също са изключително ограничени. (под 1%).

 

Някои незначителни странични ефекти, които могат да се появят след грипната ваксина, са както следва:

 

  • болка, зачервяване и/или подуване на мястото на инжекцията
  • Леко главоболие (ниска степен)
  • Огън
  • Мускулни болки
  • гадене
  • Умората

 

Тези нежелани реакции започват веднага след ваксинацията и обикновено изчезват за кратко време. Подобно на други инжекции, ваксината срещу грип понякога може да причини припадък. Ако се чувствате замаяни или имате замъглено зрение или звънене в ушите, трябва да уведомите Вашия лекар.

 

Грипната ваксина предпазва ли от Covid19? Грипната ваксина предотвратява ли коронавируса?

 

Ваксината срещу грип няма да предотврати COVID-19, но може да помогне на тялото да се бори с вируса. С други думи, когато хората, които са получили ваксината срещу грип, са заразени с коронавирус, тези хора може да имат по-леко заболяване от тези, които не получават ваксината срещу грип.

 

Инфекцията с COVID-19 създава по-удобна инфекция при хора с ниска телесна резистентност. Ако възрастта на лицето е над 65 години и има друго основно хронично заболяване и грипна инфекция, заболяването може да бъде по-тежко при заразяване с коронавирус. Ето защо, дори и да няма коронавирусна панемия, е важно хората от рисковата група да бъдат ваксинирани, за да се предпазят от грип. Дори ако човек е заразен с коронавирус, когато е ваксиниран срещу грип, той/тя може да изпита по-малко и по-леки симптоми. В обобщение, може да се препоръча да получите ваксина срещу грип, за да намалите общия риск за живота, причинен от тези две заболявания.

 

Обсервационно проучване беше публикувано през юли 2020 г., което предполага, че ваксинирането срещу грип може да намали риска от смърт от коронавирус. Като част от това проучване изследователите са изследвали 92 664 пациенти с COVID-19 в Бразилия и резултатите от тези, които са получили и не са получили ваксината срещу грип през 2020 г. (Пикът на грипния сезон в Бразилия е април-юли). Резултатите показват, че тези, които са получили ваксината срещу грип и са получили COVID-19, са с 17% по-малко вероятно да умрат от усложнения от коронавирус.

 

Резултатите от проучване, публикувано в Медицинския факултет в Маями Милър на 3 август тази година, съобщават, че ваксината срещу грип може да осигури жизненоважна защита срещу COVID-19. Проучването, озаглавено „Изследване на потенциалните ползи от грипната ваксина срещу SARS-CoV-2: ретроспективен кохортен анализ на 74 754 пациенти“, е публикувано в рецензираното научно списание PLoS One.

 

Проучването е проведено с помощта на досиета на пациенти от редица страни, включително САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Израел и Сингапур. Екипът сканира де-идентифицирани електронни здравни досиета от изследователската база данни TriNetX за повече от 70 милиона пациенти, за да идентифицира две групи от 37 377 пациенти. След това двете групи пациенти бяха съпоставени за фактори, които биха могли да повлияят на риска им от податливост към тежък COVID-19, включително, но не само възраст, пол, етническа принадлежност, тютюнопушене и здравословни състояния като диабет, затлъстяване и хронична обструктивна белодробна болест.

 

Резултатите от проучването показват, че тези, които не са имали ваксина срещу грип, са значително по-склонни (до 20% повече) да бъдат приети в интензивното отделение. Също така при тези, които не са ваксинирани срещу грип, отиват в спешното отделение (до 58% по-вероятно), развиват сепсис (до 45% по-вероятно), имат инсулт (до 58% по-вероятно) и DVT (до 58% по-вероятно) също са значително по-високи.

 

Референтен журнал:

 

Taghioff, SM, et al. (2021) Разглеждане на потенциалните ползи от грипната ваксина срещу SARS-CoV-2: ретроспективен кохортен анализ на 74 754 пациенти. PLOS One. doi.org/10.1371/journal.pone.0255541


 

Ако съм имал ваксина срещу COVID-19, трябва ли все още да си направя ваксина срещу грип?

 

Ваксината срещу грип предпазва от инфекции, причинени от грипни вируси, докато ваксините срещу COVID-19 предпазват от вируса SARS-CoV-2. Важно е да получите ваксина срещу грип, за да предотвратите грипа, така че да се намали тежестта върху здравната система. Ваксината срещу грип и ваксината срещу COVID-19 трябва да се прилагат поне с интервал от 14 дни. Въпреки че няма специфични изисквания относно реда, в който се получават ваксините срещу грип и COVID-19, се препоръчва да се даде приоритет на ваксината срещу COVID-19.

 

Ако получа ваксина срещу грип, трябва ли да си направя и ваксината срещу COVID-19?

 

Да, и двете са отделни ваксини. Грипната ваксина предпазва от инфекции, причинени от грипни вируси, докато ваксината COVID-19 предпазва от вируса SARS-CoV-2.

 

Може ли да се намали рискът от грип без ваксина срещу грип?

 

Въпреки че ваксината срещу грип е най-мощната защита срещу грип, има някои фактори, които могат да ви помогнат да се предпазите от грип и други вируси, включително Covid-19. Ето някои фактори, които могат да ви помогнат да се предпазите от грип и други вируси, включително коронавирус:

 

  • Трябва да се обърне внимание на почистването на ръцете, ръцете трябва да се измиват със сапун и много вода за поне 30 секунди.
  • Дезинфектанти на алкохолна основа трябва да се използват за почистване на ръцете, когато няма вода и сапун.
  • Ръце, за да се избегне възможен риск от замърсяване; не трябва да влиза в контакт с очите, носа и устата.
  • Трябва да се избягва близък контакт с болни хора и да се спазва социална дистанция.
  • Грипът може да се предава много лесно по въздуха. Поради това устата трябва да се покрива с кърпичка при кашляне или кихане. Ако нямате кърпичка, трябва да покривате устата си с лакътя по време на кашляне и кихане.
  • Трябва да се избягват тълпите, особено през зимните месеци, когато грипът е много по-често срещан.
  • Повърхностите, които се докосват често през деня, като ключове за осветление и дръжки на вратите, трябва да се почистват редовно.
  • Трябва да се обърне внимание на здравословното и балансирано хранене, да се правят редовни упражнения, да се обърне внимание на съня, да се консумират много течности през деня и да се избягва стресът.