Диабетът (диабет) се определя като неспособност на тялото да използва правилно кръвната захар. Разпространението на диабета, който е известен като диабет сред хората, нараства бързо с разпространението на недохранване и неактивност. Докато диабетът заплашва хора от всички възрастови групи, един човек умира на всеки шест секунди в света поради проблеми, свързани с диабета. Проучванията показват, че броят на хората, които ще имат диабет през 2035 г., ще се доближи до 600 милиона в световен мащаб. В света има и 316 милиона души с преддиабет, известен като скрит диабет. Диабетът и свързаните с диабета здравословни проблеми също имат важно място в България. Много е важно да поддържате кръвната захар под контрол, за да предотвратите диабет. Въпреки че цифрите са плашещи, предотвратяването на диабета може да бъде възможно, като се отървете от заседналия начин на живот и правилните хранителни навици.

 

Съдържание

  1. Какво е диабет?
  2. Кой получава диабет?
  3. Какви са видовете диабет?
  4. Какви са симптомите на диабет?
  5. Как се диагностицира диабетът?
  6. Какви са методите за лечение на диабет тип 1-тип 2?
  7. Каква трябва да бъде стойността на кръвната захар?
  8. Какво трябва да се направи, за да се предотврати диабет?
  9. Какво представлява операцията при диабет и за кого?
  10. Възможно ли е да се лекува диабет без лекарства?
  11. Какви са други увреждания на органите (усложнения), причинени от диабет?
  12. Какви са симптомите на диабет при деца?
  13. Каква е правилната диета при диабет?
  14. Какви трябва да са стойностите на кръвната захар на гладно и след хранене?
  15. Диабетът заразен ли е?
  16. Пристрастява ли употребата на инсулин при диабет?
  17. Може ли инсулиновата терапия да навреди на бъбреците?
  18. Не е ли възможно хората, които държат настрана от сладките храни, да имат диабет?
  19. Каква е връзката между затлъстяването и диабета?
  20. На какво трябва да обърнат внимание затлъстелите диабетици при храненето?
  21. Какви са точките, които трябва да се вземат предвид при грижата за краката при пациенти с диабет?
  22. На какво трябва да обърнат внимание диабетиците през зимния сезон?
  23. На какво трябва да обърнат внимание диабетиците през лятото?
  24. Каква вреда причинява диабетът на окото?
  25. Може ли диабетът да причини психични проблеми?
  26. Диабетът причинява ли изтръпване на езика?
  27. Диабетът генетичен ли е?


 

Какво е диабет?

Захарният диабет, известен още като захарен диабет сред хората, е често срещано заболяване, при което се появява висока кръвна захар в резултат на дефицит или неефективност на инсулин, секретиран от панкреаса.

 

Необходимата енергия на тялото се осигурява от основните хранителни вещества протеини, мазнини и въглехидрати. Най-важната част от тези хранителни вещества е „глюкоза“, тоест проста захар.

 

Значението на глюкозата се дължи на факта, че тя е най-важният енергиен източник на тялото, особено на мозъка. Клетките използват необходимата им глюкоза с помощта на хормона инсулин, секретиран от панкреаса. Ако инсулиновият хормон не може да бъде произведен в тялото, глюкозата не може да се използва като енергия и кръвната захар ще се повиши.

 

Промяната на условията на живот и хранителните навици оказват влияние върху разпространението на диабета. Следвайки принципите на редовното и балансирано хранене, става възможно да се избегне диабет, като се откаже от заседналия начин на живот. Когато пациентите с диагноза диабет не се лекуват по подходящ начин, продължителността на живота се съкращава с 8 години.

 

Кой получава диабет?

 

Количеството захар в кръвта на пациенти с диабет се увеличава и се отделя през бъбреците. Диабет, който възниква, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулинов хормон или инсулиновият хормон, който произвежда, не може да се използва ефективно, може да се наблюдава при новородено бебе, както и при 80-годишен индивид.

 

Със заседналия начин на живот, който идва с урбанизацията, и грешните хранителни навици, диабетът, който става все по-разпространен в целия свят, е придружен най-вече от затлъстяване. Най-често се среща при хора на средна и по-възрастна възраст.

 

Увеличаването на разпространението на затлъстяването при деца и млади хора през последните години в резултат на неточности в хранителните навици може да измести напред възрастта на началото на диабета.



 

Какви са видовете диабет?

 

Има няколко вида диабет. Класификация на болестта на диабета според последната приета форма;

 

  • диабет тип 1,
  • диабет тип 2,
  • Гестационен (гестационен) диабет,
  • Установени са и други причини (въз основа на употреба на наркотици, хормонални нарушения и др.).

Най-често срещаните видове диабет в обществото са тип 1 и тип 2.


 

Диабет тип 1

Диабет тип 1 възниква, когато има абсолютен дефицит на хормона инсулин. Диабет тип 1 се развива в резултат на разрушаването на бета-клетките на панкреаса, които се заемат с производството на инсулин, в резултат на отклонение на имунната система от нормалното поради вирус, лекарство, ваксинация, физически или психически стрес и др. Когато това увреждане достигне над 80%, започват да се проявяват симптомите на диабет.Тези пациенти трябва да приемат доживотна инсулинова терапия.

 

Диабет тип 2

В началния период на този тип диабет, въпреки че панкреасът отделя достатъчно инсулин, отделеният инсулин не може да бъде използван от клетките. В по-късните стадии на заболяването секрецията на инсулин от панкреаса става недостатъчна. При диабет тип 2 клиничните признаци може да не се наблюдават в продължение на много години.

 

Инфекция, операция, бременност, стрес или наднормено тегло могат да разкрият клинично диабет. Диабет тип 2 обикновено се среща при хора на възраст над 40 години. Рискът от този тип диабет е по-висок при жени, които имат диабет в членовете на семейството си, хора с наднормено тегло и жени, които са родили бебе с тегло над 4 кг.

 

Какви са симптомите на диабет?

Необходими са редовни медицински грижи при захарен диабет, при който са засегнати всички клетки и тъкани. Най-характерните оплаквания на пациентите; Известно е като пиене на много вода, често уриниране (особено през нощта) и необичайно повишен апетит. Симптомите на заболяването са; загуба на тегло, замъглено зрение, инфекции на пикочните пътища, гъбични инфекции.

 

Какви са симптомите на диабет тип 1?

Симптомите на диабета могат да бъдат изброени по следния начин;

 

  • гадене-повръщане
  • Слабост, умора
  • Стомашни болки
  • дълбоко дишане
  • Миризма на ацетон от дъха
  • Замисленост
  • Често уриниране, особено през нощта
  • суха уста
  • пиене на много вода
  • суха кожа

Какви са симптомите на диабет тип 2?

  • Загуба на тегло въпреки добрия апетит
  • В някои случаи има зрителни нарушения
  • Забавено зарастване на кожни рани
  • Сърбеж
  • Чести инфекции (особено инфекции на пикочните пътища)
  • Изтръпване и изтръпване на ръцете и краката
  • Вагинално течение, оплаквания от сърбеж при жените

Дълбокото дишане, дъхът, който мирише на ацетон (кисела ябълка), сухият език, сънливостта са симптоми на кома при диабет тип 2 и изискват незабавно хоспитализация.

 

Как се диагностицира диабетът?

 

Захарният диабет, който е много разпространен в непосредствената част на света, се увеличава с всеки изминал ден, почти в епидемична форма. Данните на Световната здравна организация показват разпространението на диабета. От данните се вижда, че до 2035 г. прогнозният брой на диабетиците в света ще бъде 592 милиона.

 

Диагнозата се поставя чрез преглед от лекар и измерване на кръвната захар. Проследяването на диабета се извършва в компанията на лекари специалисти и продължава цял живот.

 

Диабетът е предотвратимо заболяване с правилните методи и промени в начина на живот. Важно е да разпознаете симптомите на диабета на ранен етап и да вземете предпазни мерки, без да губите време.

 

Захарният диабет може да бъде диагностициран чрез измерване на кръвната захар и претоварване със захар. Кръвната глюкоза на гладно (FGG) след гладуване в продължение на най-малко 8 часа или кръвната захар след хранене (TGL), измерена на втория час след хранене, дава представа за диагнозата на диабет.

 

Стойността на кръвната захар, която се проверява на случаен принцип през деня, без да се вземат предвид гладът и ситото, също може да се използва при диагностициране на диабет. Тези стойности трябва да бъдат потвърдени с още няколко измервания, за да се диагностицира диабет.

 

Захарният диабет може да бъде диагностициран и с тест, наречен HbA1c. С този тест се извършва измерване на стойностите на кръвната захар между три месеца.

 

OGTT, без захарен диабет, известен също чрез орален тест за глюкоза; Въпреки това, хората с риск от диабет обикновено могат да заредят захар, използвайки 75 грама глюкоза.

 

Какви са методите за лечение на диабет тип 1-тип 2?

 

Целта на лечението на диабет е да се предотвратят скокове на кръвната захар и спадове на кръвната захар. Диабетът е много важно заболяване, което не бива да се пренебрегва, защото може да причини усложнения. При лечение на диабет; Желателно е да се създаде както ежедневно благополучие, така и да се предотврати развитието на дългосрочни усложнения.

 

Неизменни правила при лечението на диабет; образование, балансирано хранене, упражнения При диабет тип 1 е необходимо да се използва инсулин за цял живот.

 

Ако нивата на кръвната захар не могат да се поддържат в нормални граници с промените в начина на живот, препоръчани при диабет тип 2, към плана за лечение се добавят перорални хапчета. При някои пациенти с диабет тип 2 може да е необходима временна или постоянна инсулинова терапия, за да се поддържа нивото на кръвната захар под нормалните граници.

 

Случаите, в които се налага инсулинова терапия, се дължат на неспособността на клетките в панкреаса на диабетика да произвеждат достатъчно инсулин. Инсулинотерапията може да бъде временна или постоянна. Необходимостта от прилагане на инсулинова терапия за постоянен период зависи от неспособността на клетките в панкреаса на пациента да произвеждат достатъчно инсулин.

 

Обучението по диабет включва пациентите с диабет и техните близки да имат информация за признаците на диабет, правилния хранителен план, свързаните с диабета заболявания (усложнения), способността на диабетиците да се следват, да се научат как да измерват кръвната захар и да прилагат какво са научили в ежедневието. Всъщност обучението за диабет е незаменима част от лечението.

 

Каква трябва да бъде стойността на кръвната захар?

 

Ако нивото на кръвната захар на гладно е по-високо от 126 mg/dL, произволно измереното ниво на кръвната захар е по-високо от 200 mg/dL, нивото на кръвната захар на 2-ия час е 200 mg/dL или по-високо по време на теста за натоварване с глюкоза, а стойността на HbA1c е повече от 6,5% Лицето може да има диабет и трябва да се консултира със специалист, без да губи време.

 

Какво трябва да се направи, за да се предотврати диабет?

 

Ефективен метод за лечение, който би могъл да предотврати диабет тип 1, не е наличен днес. Всъщност ранната диагноза е от съществено значение за предотвратяване на усложненията на диабет тип 1.

 

Препоръки за предотвратяване на диабет тип 2 и неговите усложнения:

 

  • Трябва да се осигури адекватно и балансирано хранене; На ден трябва да се консумират най-малко пет порции зеленчуци и плодове.
  • Пълнозърнестите продукти и сухите бобови растения трябва да се предпочитат вместо прости въглехидрати като захарта, а простите въглехидрати не трябва да надвишават 10 процента от дневната енергия.
  • Трябва да се отбележи, че количеството сол, консумирана на ден, не трябва да надвишава 5 g.
  • Трябва да се води активен начин на живот, поне 30 минути умерено интензивна активност трябва да се извършва редовно поне 5 дни в седмицата. (бързо ходене и др.)
  • Хората с наднормено тегло трябва да правят повече физическа активност, за да постигнат загуба на тегло.
  • Пушенето не трябва да се използва, не трябва да се консумира прекомерно количество алкохол.
  • Трябва да се насочи към подходящото телесно тегло.
  • 25-30 процента от необходимата енергия дневно трябва да се осигурява от мазнини, съотношението на енергията от наситени мастни киселини трябва да бъде под 10 процента.

 

Какво представлява операцията при диабет и за кого?

 

При диабет тип 2 някои пациенти получават медикаментозно лечение, а някои пациенти поддържат инсулин, за да поддържат нивата на кръвната захар в нормални граници. По време на доживотното проследяване на диабета се гарантира също, че пациентите придобиват активен начин на живот и правилни хранителни навици. В случаите, когато всички тези мерки са недостатъчни, може да се обмисли хирургична опция за лечение на диабет тип 2.

 

Диабетът е заболяване, което може успешно да се държи под контрол, когато се следват промени в начина на живот и медикаментозна терапия. Въпреки това, ако съществува риск от сериозно увреждане на органите поради заболяването поради причини като сериозното протичане на заболяването или проблемът на пациента със спазването на лечението, много малък процент от пациентите с диабет може да обмислят хирургично лечение.

 

Възможно ли е да се лекува диабет без лекарства?

 

Лечението без лекарства при диабет помага за успешното лечение на пациенти с диабет тип 2, особено ако се постигне контрол на теглото от 10% в периода на ранна диагностика; но не може да осигури пълно излекуване на болестта.

 

Медикаментозното лечение може да се определи в зависимост от състоянието на пациентите. От друга страна, все още няма естествен продукт за лечение на диабет.

 

Какви са други увреждания на органите (усложнения), причинени от диабет?

 

Някои хора, диагностицирани с диабет, могат да се сблъскат с някои усложнения, след като живеят с това заболяване в продължение на много години. Някои диабетици може да имат проблеми с очите, бъбреците, нервите и краката. Рискът от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания се увеличава при пациенти с диабет, а с напредването на диабета някои органи могат да бъдат увредени.

 

Диабет; може да причини увреждане на малките съдове, които пренасят кръв към ръцете, пръстите на краката, кожата и други части на тялото. По-специално, малките кръвоносни съдове на диабетици с висока кръвна захар и високо кръвно налягане могат да отслабнат и малките кръвоносни съдове могат да бъдат увредени от загубата на гъвкавост на червените кръвни клетки. Отслабените вени, които са повредени в резултат на това, често се напукват.

 

Един от най-увредените от диабета органи са очите. Ако прогресивният диабет не се вземе под контрол, той може да доведе до някои проблеми, свързани с очите.

 

Пациентите с диагноза диабет трябва да бъдат подложени на очен преглед. Ранното разпознаване на проблеми с очите, причинени от диабет, гарантира, че се вземат мерки за предотвратяване на тези проблеми да достигнат ниво, което засяга живота на пациента.

 

Някои проблеми, свързани с очите, които диабетът може да причини, могат да бъдат изброени, както следва:

 

Предизвиква образуване на катаракта, ускорява образуването на катаракта,

  • Причинява повишаване на вътреочното налягане,
  • Причиняване на загуба на зрение чрез създаване на оток в зрителния център на ретината,
  • В резултат на широко разпространено увреждане на ретината могат да възникнат нарушения като вътреочни кръвоизливи, образуване на ленти, отлепване на ретината,
  • В зависимост от колебанията в кръвната захар, може да предизвика кривогледство, тоест промяна в броя на очилата.

 

Диабетът също може да повлияе негативно на здравето на бъбреците в процеса, което води пациента до бъбречна недостатъчност. 30-40% от пациентите, подложени на диализно лечение, имат бъбречна недостатъчност поради диабет.Бъбречното заболяване, наблюдавано при пациенти с диабет, се нарича диабетна нефропатия.

 

Ранната диагноза е много важна за бъбречно заболяване, базирано на диабет. Защото ако нефропатията се диагностицира в ранен период, нейното прогресиране може да бъде спряно и обърнато с интензивен инсулин и строг контрол.

 

Сърцето и кръвоносните съдове също могат да бъдат увредени при хора без диабет, но това е по-високо при хората с диабет. Дотолкова, че честотата на сърдечни проблеми при диабетици е 2-4 пъти по-висока, отколкото при пациенти без диабет. Поради високото ниво на захар в кръвта на диабетиците, сърдечно-съдовата структура се влошава и се получава съдова оклузия при атеросклероза. В резултат на това сърцето трябва да работи по-усилено, за да изтласка кръвта през все по-запушените съдове. Това може да доведе до развитие на инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане и недостатъчно кръвоснабдяване на ръцете, краката и главата.

 

Диабетиците трябва редовно да проверяват кръвното си налягане и холестерола срещу възможен риск от сърдечни заболявания. Хипертонията и високият холестерол са сред най-честите сърдечни проблеми. Препоръчва се на пациентите да се измерват нивата на кръвните мазнини (общ холестерол, HDL, LDL и триглицериди) на интервали от 3-6 месеца.

 

Диабетът също може да увреди нервните клетки. Когато кръвната захар е висока, нервните клетки набъбват и се влошават.

 

В резултат на увреждане на нервните клетки, които не могат да изпълняват задачата да пренасят сигнали до органите в тялото, се появяват изтръпване, изтръпване, парене, болка и пулсиране в стъпалата и долните части на краката. Това състояние се нарича диабетна невропатия. Когато нивото на кръвната захар е нормално, признаците на невропатия могат да намалеят или да изчезнат напълно.

 

Наред с увреждането на нервите, причинено от диабет, сексуалното здраве също може да бъде неблагоприятно засегнато от тази ситуация. Например; Еректилна дисфункция (импотентност) при мъжете и намалена способност за достигане на оргазъм при жените.

 

Високата кръвна захар може да увеличи риска от инфекция. Увреждането на малките кръвоносни съдове предотвратява адекватния приток на кръв към кожата, а системата за борба с микробите на тялото се забавя. И двете състояния увеличават риска от инфекция. Превантивно лечение с ваксина трябва да се прилага на пациенти с диабет от заболявания като грип и пневмония.

 

Инфекции; Може да се види на много места като устата, белите дробове, пикочния мехур и кожата. Увеличава се склонността към образуване на гъбички по кожата. Инфекцията в устата също води до заболявания на венците и други проблеми със зъбите. Нараняванията и порязванията може да не причиняват никаква болка поради увреждане на нервите при диабетици. Пациентите, които не забелязват нараняванията, могат да се заразят по-бързо.

 

От друга страна, високата кръвна захар отслабва способността на организма да се бори с инфекциите и да лекува рани. Това може да доведе до смърт на кожни и други тъкани.

 

Особено от началото на диабет тип 2, "хиперинсулинемията" в тялото може да накара туморните клетки в тялото да растат по-бързо, което води както до ново образуване на рак, така и до растеж на съществуващи тумори. За диабетиците с рак е важно да осигурят точен контрол на кръвната захар, за да получат положителни резултати от лечението си.

 

Какви са симптомите на диабет при деца?

 

Захарният диабет е доживотно заболяване, което възниква в резултат на влошаване на метаболизма на захарта, мазнините и белтъчините, което се развива в резултат на недостатъчност на секрецията на инсулин или неговия ефект, което води до повишаване на кръвната захар. 97 процента от детския диабет е диабет тип 1.

 

По-високата честота на диабет при майки, бащи и братя и сестри на диабетици и фактът, че вероятността е близо 50 процента при еднояйчни близнаци, единият от които има диабет, доказва наследственост. Фактори на околната среда като вирусни инфекции, хранене, токсини и стрес играят роля за появата на заболяването.

 

Вирусните инфекции инициират разрушаването на бета-клетките чрез директно увреждане на островните клетки или нарушаване на имунната система. Увеличаване на честотата на диабет тип 1 се наблюдава по време на епидемии като паротит и рубеола.

 

Установена е връзка между ранното започване на краве мляко при кърмачета и диабета. Ниската честота на диабет при кърмачетата е констатация, която потвърждава, че ранното започване на краве мляко може да бъде причина за развитието на диабет.

 

Антитела срещу островни клетки присъстват при 80-90% от диабетиците.

 

Инсулиновите антитела се откриват в 30-40 процента. Тези открития показват, че тялото започва война срещу собствената си тъкан на панкреаса. С други думи, тялото възприема собствената си панкреатична тъкан като чужда тъкан и се опитва да я отстрани от тялото.

 

Тип I DM се развива на 6 етапа

 

  • Има генетично предразположение, островните клетки са непокътнати.
  • Факторите на околната среда нарушават функционирането на имунната система, тялото започва да уврежда собствените си клетки на панкреаса. Секрецията на инсулин е намалена, но кръвната захар все още е нормална.
  • Увреждането прогресира, започва метаболитно нарушение.
  • OGTT е нарушена, кръвната захар на гладно е повишена.
  • Появява се клиничен диабет. На този етап 80 процента от бета клетките са унищожени.
  • Всички бета клетки бяха унищожени.

За да намалите риска от диабет тип I:

 

  • За да се предотврати развитието на потенциален диабет, е необходимо да се премахнат факторите на околната среда, да се предотвратят вирусни инфекции по време на бременност чрез ваксинация на майката преди бременността.
  • Насърчаването на кърменето е много важно.
  • Някои лекарства от пробната фаза се проучват.

 

Клиничен курс в детска възраст:

 

  • остро начало
  • Ремисия (меден месец)
  • обостряне
  • Той проследява точните етапи на диабета.

 

Клинични находки

 

Честото уриниране, пиенето на много вода, преяждането и загубата на тегло са класически находки. Констатациите могат да се развият в рамките на дни до седмици. Обикновено този период е по-малко от месец. Понякога първата забележителна констатация може да бъде, че детето, което е придобило контрол на урината, може да намокри леглото през нощта. Други често срещани находки са умора и летаргия. Често картината може да се появи и при директна кома.

 

Много новодиагностицирани деца изпитват намаляване на нуждата от инсулин дни или седмици след започване на инсулинова терапия (период на меден месец). В този период са изчезнали фактори като инфекция и травма, които увеличават разрушаването на панкреаса или инсулиновата нужда на тялото. Започна частично подобрение на инсулиновата секреция. Този период обикновено се наблюдава 2-8 седмици след лечението. Това временно подобрение може да отнеме месеци.

 

Как се разбира?

 

  • В допълнение към клиничните находки, случайно ниво на кръвна захар над 200 mg/dl и кръвна захар на гладно над 126 mg/dl правят диагнозата.
  • Диагнозата се поставя чрез откриване на висока кръвна захар, захар и кетони в урината. -Често пъти OGTT не се изисква за диагностика.
  • Понякога може да възникнат хипергликемия и глюкозурия поради травма или инфекция. В тези случаи OGTT трябва да се извърши след преминаване на въпросното заболяване.

 

Лечение

 

Цел: Осигуряване на нормален растеж и развитие с добър метаболитен контрол, предотвратяване на остри метаболитни усложнения и хронични усложнения, които могат да се развият в бъдеще.

 

Образованието трябва да се дава, като се вземат предвид възрастта на детето, интересите и социално-културния статус на семейството. Лечението и обучението на пациент с диабет е екипна работа.

 

Този екип трябва да включва следните експерти:

  • специалист педиатър
  • медицинска сестра за диабет
  • диетолог
  • Психолог

Семейството, учителят и училищният лекар на детето с диабет трябва да бъдат информирани за заболяването. Продължителното обучение на пациента и семейството е от съществено значение за правилното лечение на заболяването, което ще продължи през целия живот.

 

Лечение

 

Образованието на децата и семействата за диабет е важно. Това обучение предоставя следната информация:

 

  • Метод на приложение на инсулин и места на инжектиране
  • Видове инсулин, дози и промени
  • Измерване на кръвната захар у дома
  • Изследване за захар и кетони в урината
  • Хранителни характеристики, хранителни промени
  • Значението и принципите на упражненията
  • Разпознаване и предотвратяване на хипогликемия и хипергликемия

Инсулинът е от съществено значение при лечението. Доказано е, че прилагането на многократни дози е по-съвместимо с нормалната физиология, осигурява по-добър метаболитен контрол и предотвратява усложнения, свързани със съдово увреждане.

 

Желателно е кръвната захар да е между 80-120 (предучилищна 100-140) mgl/dl на гладно.

 

Възможни усложнения

 

Остри: кетоацидоза, хипогликемия, сутрешна хипергликемия, усложнения, свързани с инсулин

 

Хронични: забавяне на растежа и развитието, нефропатия, невропатия, ретинопатия-катаракта, ограничение на ставите, хепатомегалия и др.

Каква е правилната диета при диабет?

 

Лечебно-хранителната терапия при диабет е много важна за качеството на живот на пациентите. С приложената програма за здравословно хранене тя има за цел да поддържа кръвната захар на желаното ниво и да предотврати повишаването на мазнините в кръвта. Пациентите, които консумират правилните храни, също намаляват риска от развитие на други заболявания, които могат да бъдат причинени от диабет.

 

Диетата на диабетиците трябва да се определя индивидуално от диетолозите. Тъй като височината, теглото, нивото на кръвната захар и лекарствата, които той използва, са основните данни за съставянето на хранителната програма.

 

Благодарение на 6-дневната хранителна програма, създадена за диабетици, инсулинът се използва балансирано, нуждите на организма от инсулин се намаляват и пациентът е защитен в случаи като рязко повишаване или намаляване на захарта. Паузите за хранене не трябва да надвишават 2-2,5 часа, калориите, приети от храненията, трябва да бъдат балансирани.

 

Храни със сложни въглехидрати като бобови растения, зеленчуци и зърнени хлябове, чието усвояване отнема повече време от простите въглехидрати, се препоръчват за диабетици. Диетата, приготвена за диабетици, не трябва да бъде временна, тя трябва да се превърне в хранителен навик и да продължи цял живот.

 

Основните хранителни препоръки за диабетици:

 

  • Маргарините трябва да се избягват; трябва да се предпочитат само зехтин и малко количество масло. Приоритет трябва да се даде на скара и постно червено месо и бяло месо.
  • Диабетиците не трябва да включват всички видове захар, пържени и печени храни, както и готови за консумация храни в кухнята.
  • Хранителната програма на болните трябва да се състои от храни, богати на витамини В, С и Е.
  • Съдържанието на фибри в диетата трябва да се увеличи. Високият процент фибри забавя усвояването на въглехидратите, което има положителен ефект върху регулирането на нивото на захарта.
  • Плодовете трябва да се консумират без да се белят.
  • Трябва да се избягват храни с висок гликемичен индекс, като картофи, моркови и ориз, които бързо повишават кръвната захар.
  • Консумацията на вода трябва да се увеличи. Трябва да се внимава да се консумират поне 2-2,5 литра вода през деня.
  • Хранене; Трябва да се готви по метода на скара, варене или печене.
  • Не трябва да се използват колкото е възможно повече подсладители.
  • Трябва да се избягват много солени храни като консерви, домашно приготвена солена доматена паста и саламура.

 

Какви трябва да са стойностите на кръвната захар на гладно и след хранене?

 

Постпрандиална Нормална стойност на кръвната захар;

 

1-ви час 140 mg/dl,

 

Вторият час е 120 mg/dl или по-малко.

 

Диабетът се диагностицира, когато кръвната захар след хранене е на или над 200 mg/dl.

 

При стойности на кръвната захар на гладно;

 

  • 50/70 mg/dl: може да има хипогликемия.
  • 70/100 mg/dl: нормално, 100/125 mg/dl може да е скрита захар.
  • Над 126 mg/dl: може да е диабет

 

Забележка: Общата оценка на резултатите от кръвната захар на гладно и след хранене трябва да се направи от лекаря.

 

Диабетът заразен ли е?

 

Диабетът е хронично заболяване като хипертония и хиперлипидемия (висок холестерол). Всъщност това не е микробно и заразно заболяване. Тъй като диабетът може да бъде наследствен, той може да се наблюдава при няколко души от едно и също семейство, но не е заразен.

 

Пристрастява ли употребата на инсулин при диабет?

 

„Употребата на инсулин води до пристрастяване, не е възможно да се върнете към таблетките, след като започнете.“ Идеята определено не е вярна. Лечението на диабет не предизвиква "пристрастяване". Думата "зависимост" е залегнала в объркването, причинено от използването на термините "инсулинозависим" и "неинсулинозависим" диабет, за да заменят диабет тип 1 и тип 2 в миналото. Инсулинотерапията не е необратимо лечение. Например диабетик, който използва инсулин по време на бременност, може да започне да приема таблетките си след раждането, или пациентка, която е преминала на инсулин, тъй като операцията е планирана, може да се върне към таблетките си, когато започне да се храни след операцията. Пациентите с диабет с намалена нужда от инсулин също могат да преминат от инсулин към таблетки в резултат на ендокринологична оценка, в зависимост от тяхното състояние.

 

Може ли инсулиновата терапия да навреди на бъбреците?

 

Инсулинът е хормонът, който вече присъства в нашето тяло и че диабетът се появява, защото липсва, той не вреди на тялото. Дългосрочните високи нива на захар са вредни за тялото и причиняват проблеми като слепота и бъбречна недостатъчност. Тъй като повечето пациенти избягват да започват инсулиново лечение поради страх от игли или не спазват диетата си и не приемат редовно лекарствата си, високите нива на захар за дълго време в крайна сметка причиняват увреждане на органите.

 

Не е ли възможно хората, които държат настрана от сладките храни, да имат диабет?

 

Диабетът възниква не поради прекомерна консумация на сладки храни, а поради липса на секреция на инсулин от панкреаса или инсулинова резистентност в организма. В допълнение към медикаментозното лечение при тези с диабет, сладките храни се ограничават в диетата и се помага на панкреаса да поддържа нормални нива на захар.

 

Каква е връзката между затлъстяването и диабета?

 

Затлъстяването е най-важният рисков фактор за диабет. Тази ситуация е категоризирана според общоприетия "индекс на телесна маса" в света. Според това, особено при хора с централно затлъстяване, тоест обиколка на талията над определените норми, от 40-годишна възраст; Скринингът за диабет трябва да се прави на всеки 3 години, без да се търсят други рискови фактори. Въпреки това, хората с наднормено тегло, но без затлъстяване, трябва да бъдат изследвани от по-млада възраст и по-често, ако са в една от следните рискови групи.

 

Ако лицето е с наднормено тегло, то трябва да има рутинни скринингови тестове за диабет, започвайки от 40-годишна възраст; Ако е с наднормено тегло или закръглено, дори ако отговорът на един от въпросите по-долу е да, той трябва да бъде изследван и проследен за диабет.

 

  1. Имате ли диабет при вашите роднини от първа и втора степен?
  2. Родихте ли голямо бебе (тегло при раждане 4000 g и повече)?
  3. Били ли сте диагностицирани с „гестационен диабет“ при предишни бременности?
  4. Имате ли хипертония (кръвно налягане: BP ≥140/90 mmHg)?
  5. Имате ли дислипидемия (HDL-холестерол ≤35 mg/dl или триглицерид ≥250 mg/dl)?
  6. Правили ли сте тест за зареждане със захар преди и казвали ли сте, че вашите стойности не са много добри?
  7. Имате ли синдром на поликистозни яйчници?
  8. Имате ли някакво съдово заболяване?
  9. Теглото ви при раждане беше ли по-малко от 2500 грама, когато сте родени?
  10. Водите ли заседнал начин на живот с минимална физическа активност?
  11. Имате ли „нездравословна” диета, състояща се от храни, богати на наситени мазнини и ниско съдържание на фибри?
  12. Имате ли психиатрично заболяване и приемате ли лекарства за него?

 

На какво трябва да обърнат внимание затлъстелите диабетици при храненето?

 

По-голямата част от пациентите с диабет тип 2 са с наднормено тегло и затлъстяване, независимо дали приемат инсулинова терапия или не. При изготвянето на хранителната програма тя е насочена предимно към затлъстели диабетици, за да се отърват от наднорменото си тегло. За да могат диабетиците със затлъстяване да получат положителни резултати от хранителната терапия, е важно да се разкрият причините за наднорменото тегло и да се намерят съответните решения.

 

Какви са точките, които трябва да се вземат предвид при грижата за краката при пациенти с диабет?

 

Грижата за краката е много важна при пациенти с диабет. Тъй като пациентите с диабет са по-склонни да имат проблеми с краката си в сравнение с други хора.

 

Неуспехът да се осигури контрол на кръвната захар в дългосрочен план причинява увреждане на нервните окончания, тоест невропатия. Когато има загуба на чувствителност, може да не се забележи парене, парене, замръзване. Мускулите губят своята гъвкавост, възникват деформации на пръстите и стъпалата.

 

 Точки, които трябва да имате предвид при грижата за краката:

 

  • Краката трябва да се мият всеки ден и внимателно да се проверяват за рани или обезцветяване.
  • Кракът не трябва да се излага дълго време на химикал като сапун срещу риск от инфекция и трябва да се подсушава с мека кърпа.
  • Трябва да се измери температурата на водата за измиване на краката. Загубата на чувствителност в краката може да доведе до тежки изгаряния.
  • Кремът не трябва да се нанася между пръстите на краката и не трябва да се оставя мокър.
  • Преди да носите обувки, те трябва да бъдат проверени отвътре, а дори и вкъщи да се разхождат с памучни чорапи.
  • Ноктите трябва да се режат направо. Ако има проблем с врастнали нокти, подстригването на ноктите трябва да направи професионалист.
  • Вътрешността на обувките трябва да се поддържа чиста, да се почиства редовно с топла кърпа и да се подсушава след почистване.
  • Не стъпвайте на земята с боси крака.

 

На какво трябва да обърнат внимание диабетиците през зимния сезон?

 

Особено през зимните месеци, със студеното време, диабетиците трябва да бъдат по-внимателни по отношение на много въпроси като диета, спортни дейности и грижа за тялото. С понижаването на температурата на въздуха, разходът на калории на тялото и свързаната с него скорост на метаболизма намаляват. Тази ситуация води до влошаване на регулирането на кръвната захар.

 

Диетите и лекарствата, които поддържат кръвната захар в баланс, също могат да бъдат по-малко ефективни през зимата, отколкото през лятото. Всъщност през зимните месеци пациентите трябва да проверяват често кръвната си захар за определен период и да се консултират с лекаря си за промени в диетата и лечението.

 

Намалената активност при пациентите и съответно нарушаването на времето за хранене може да доведе до ниска захар, наречена „хипогликемия“. Пациентите с диабет трябва да внимават да не са гладни дълго време и да не пропускат хранения през зимните месеци.

 

Особено пациентите с диабетна невропатия могат да държат краката си близо до печката и други нагреватели за дълго време, тъй като краката им може да се чувстват студени през цялото време. Тази ситуация кара изгарянията на краката да се наблюдават по-често през зимата.

 

На какво трябва да обърнат внимание диабетиците през лятото?

 

Много физиологични реакции възникват поради високата температура през летните месеци. Високата температура на влажността и свързаното с нея високо налягане влияят неблагоприятно върху здравето на пациентите с диабет. Препоръчително е диабетиците да правят работните си графици и планове за отпуски през лятото, като се съобразяват максимално със здравословното си състояние, при висока температура да са на закрито, а на открити места задължително да носят шапка.

 

Диабетиците могат да пътуват през летните месеци, ако вземат предпазни мерки, като знаят проблемите, които ще засегнат тяхното заболяване. В резултат на повишаването на температурата на кожата през летните месеци, ефектът на подкожно приложен инсулин настъпва по-бързо и рискът от хипогликемия се увеличава. Диабетиците, които се сблъскват с тази ситуация, трябва да се консултират с лекар и да получат подробна информация за техниките за прилагане на инсулин. Въпреки това, използваните инсулинови писалки трябва да се съхраняват много добре и далеч от пряка слънчева светлина.

 

Каква вреда причинява диабетът на окото?

 

Катаракта се появява по-често и в по-млада възраст при тези с диабет, отколкото при тези без диабет. Освен това може да засегне зрителния нерв и да причини парализа на очните мускули, което води до паралитично пресичане на очите (страбизъм). Най-важното усложнение на диабета е засягането на ретината. Може да причини оток (задържане на вода), огнища на кървене и нова васкуларност в ретината.

 

Тези новообразувани чувствителни съдове също могат да кървят, причинявайки вътреочен кръвоизлив и отлепване на ретината. В по-напреднал стадий на заболяването може да се появи глаукома (повишено вътреочно налягане).

 

Ако болестта и нейните усложнения не се лекуват, това може да доведе до слепота. При пациенти с диабет може да има бавно прогресивно намаляване на зрението, както и внезапна загуба на зрението. Въпреки това пациентите може да нямат зрителни оплаквания, въпреки началото на увреждането на очите им. Това показва важността на прегледа на пациенти с диабет от офталмолог заедно със специалист по диабет.

 

Тежка загуба на зрението може да бъде предотвратена при много пациенти с диабет с ранна диагностика и лечение и чести контроли. Пациентите с диабет трябва да се консултират с офталмолог, без да чакат намаляване на зрението им. Лезиите, открити на ранен етап, могат да бъдат лекувани по-ефективно и безопасно.

 

Нивото на кръвната захар, хипертонията, нивото на холестерола и други важни тестове също трябва да бъдат контролирани от лекаря, който се занимава с вашия диабет.

 

Може ли диабетът да причини психични проблеми?

 

Въпреки че диабетът причинява някои промени във физиологичната структура на човека, той може да причини и някои проблеми в психическото равновесие и хармония. По-специално, тревожността, стресът и недостатъчната социална и социална подкрепа при болния човек могат да имат негативни последици, свързани с диабета. По същия начин, излагането на силен стрес може да доведе до появата на заболяването при хора, които са предразположени към диабет.

 

Някои проучвания включват факторите, които причиняват диабет; Показва, че се случват и събития като скръб и травма. Емоционални реакции и трудности при адаптиране често се наблюдават при пациенти с диабет.

 

Наред с естественото страдание, причинено от симптомите на заболяването, усложненията и прилаганите лечения; тревожност за бъдещето, страх от загуба на компетентност и зависимост от другите, безпокойство за влошаване на външния вид на тялото; Може да повлияе негативно на физическите, когнитивните и емоционалните функции и социалния живот на пациента.

 

Пациенти, които са деморализирани поради диагнозата диабет; може да има затруднения в храненето, управлението на лечението и адаптирането към физически дейности. Отрицателните промени в настроението могат да увеличат хормоните на стреса, което води до дисбаланс в нивата на кръвната захар и намаляване на инсулиновия ефект.

 

Стресът и тревожността са важни фактори при пациенти, чиято кръвна захар не е регулирана въпреки лечението. Друг проблем, който трябва да се има предвид при диабетиците, е високата тревожност. Притеснения като невъзможност за самодостатъчност, ненезависимост, увреждане на органи, загуба на подкрепа от околната среда и семейството са често срещани. Необходимо е обаче да се прави разлика между разстроената и нормалната емоционална реакция.

 

Това, което трябва да се направи при пациенти с диабет, е да се вземат превантивни мерки, преди да се появят психиатрични разстройства. В допълнение, премахването на болестта от нейната фокусна точка и извършването на някои промени в житейските навици също ще бъде от голяма полза. Тези промени могат да бъдат изброени по следния начин:

 

Човекът трябва да познава добре себе си, да идентифицира стресовите събития, от които е засегнат и да е наясно как да реагира на тях.

 

  • Трябва да се внимава, за да се избегнат всички стресови събития.
  • Въпреки че не е възможно напълно да се отървете от стреса, е необходимо да се разработят подходящи методи за справяне, особено ако има безпокойство за усложнения, които могат да възникнат поради диабет, но все още не са настъпили.
  • Той трябва да получи подкрепа от хора, които вижда близо до себе си, като установи добри отношения с обкръжението си.
  • Той трябва да промени фокуса си, като се включи в приятни дейности.
  • Дори да вземете хоби, да отидете на кратко пътуване или да се разходите навън през деня, ще бъде добре за пациент с диабет.
  • Дейности, които ще социализират човека, като кино, театър или приятелски срещи, ще разсеят умовете от негативни и предизвикващи тревожност мисли, дори за кратко време.

 

В случаите, когато въпреки всички тези предпазни мерки има трудности при адаптирането към заболяването, би било уместно да се потърси психиатрична помощ. Терапевтичната подкрепа и, където е необходимо, лекарствената терапия ще улесни справянето на пациентите с текущите стресови фактори в този процес.

 

Диабетът причинява ли изтръпване на езика?

 

Един от симптомите на ниска кръвна захар или хипогликемия е внезапно изтръпване или изтръпване на езика или устните. В резултат на това диабетът и ниската кръвна захар (хипогликемия) могат да доведат до редица симптоми като изтръпване на устата и устните.

 

Диабетът генетичен ли е?

 

Диабет тип 1 и тип 2 имат различни причини. Генетиката не е единственият фактор, който причинява заболяването. Например, еднояйчните близнаци имат едни и същи гени. Но когато единият близнак има диабет тип 1, другият ще има най-много 50 процента шанс. Отново, когато единият близнак има диабет тип 2, рискът от развитие на диабет при другия близнак е най-много три четвърти.