Ракът на белия дроб, който се разпространява бързо по света и у нас, се определя като вторият по честота рак след рака на простатата при мъжете и рака на гърдата при жените. Рак на белия дроб, чиято най-важна причина е тютюнопушенето; Може да се прояви особено със задух, хрипове, внезапна загуба на тегло или различни болки. Този рак, който е сред най-страшните видове рак, може да бъде успешно лекуван и да удължи живота си, благодарение на развиващите се медицински и технологични възможности.

 

Съдържание

  • Какво е рак на белия дроб?
  • Какви са симптомите на рак на белия дроб?
  • Какви са причините за рак на белия дроб?
  • Как се диагностицира рак на белия дроб?
  • Как се лекува рак на белия дроб?
  • Често задавани въпроси за рак на белия дроб


 

КАКВО Е РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ?

 

Ракът на белия дроб възниква в резултат на неконтролирана пролиферация на тъкани и клетки в белите дробове, чиято най-важна задача е да приемат кислород в тялото и да осигуряват отстраняването от тялото на въглеродния диоксид, образуван по време на жизненоважни дейности. Тези неконтролирани пролифериращи маси растат в тяхната среда и могат да се разпространят и да увредят околните тъкани. Ракът на белия дроб се разделя на дребноклетъчен (овесеноклетъчен) рак на белия дроб и недребноклетъчен рак на белия дроб.

 

Недребноклетъчен рак на белия дроб: Има много видове недребноклетъчен рак на белия дроб. Видът ракови клетки за всеки тип е различен. Всяка ракова клетка расте по различен начин и се разпространява по различни начини. Видовете недребноклетъчен рак на белия дроб се определят от вида на клетките в раковата тъкан и външния вид на клетките, когато се изследват под микроскоп. Дребноклетъчният рак на белия дроб съставлява приблизително 15% от всички ракови заболявания на белия дроб. Обикновено се наблюдава при пациенти, които пушат. В сравнение с други видове рак на белия дроб, разпространението му в тялото чрез лимфната система и кръвта е по-бързо.

 

Плоскоклетъчен карцином: Възниква от плоскоклетъчни клетки, които изглеждат тънки и сплескани като рибена кост. Нарича се още епидермоиден карцином.

 

Аденокарцином: Произхожда от клетки с жлезисти (секреторни) характеристики.

 

Едроклетъчен карцином: Рак, който показва големи и анормални клетки, когато се гледа под микроскоп.

 

Аденосквамозен карцином: Рак, който започва от клетки, които изглеждат сплескани под микроскоп и също показва жлезисти характеристики.

 

Плеоморфен, саркоматоиден или саркоматозен карцином: Група ракови заболявания, които се представят с различни видове ракови клетки под микроскоп.

 

Карциноиден тумор: Това е бавно растящ невроендокринен (започващ от клетки, които секретират хормони в резултат на нервна стимулация) рак.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА РАКА НА БЕЛИЯ ДРОБ?

 

Симптомите на рак на белия дроб могат да варират в зависимост от местоположението. Маса, разположена в горната част на белия дроб, може да притисне някои нерви и да причини болка в ръката и рамото, дрезгав глас и увиснали клепачи. Тъй като тези симптоми могат да се видят при много заболявания, те могат да бъдат пренебрегнати. Всяка инфекция на горните дихателни пътища, белодробна инфекция, мускулно-скелетна болка може да предизвика тези оплаквания. Ако продължителността на тези симптоми надвишава няколко седмици, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Някои от симптомите на рак на белия дроб са:

 

  • Постоянен задух, хрипове
  • Кашлица, която не изчезва и се влошава
  • кървави храчки
  • Загуба на апетит и загуба на тегло
  • болка в гърдите
  • пресипналост
  • затруднено преглъщане

 

Най-честият симптом на рак на белия дроб е упоритата кашлица. В допълнение, болка в гърдите, задух, треска, дрезгав глас, подуване на лицето и шията, болка в раменете и ръцете, болка в гърба, затруднено преглъщане и кървави храчки също са симптоми на рак на белия дроб. Кървави храчки, придружаващи кашлицата, се наблюдават при една четвърт от пациентите с рак на белия дроб. Болки в главата и костите, умора и слабост също са често срещани симптоми на рак на белия дроб.

 

Симптомите на рак на белия дроб понякога са доста коварни. При почти една четвърт от пациентите ракът протича без никакви симптоми. Повечето хора откриват, че имат рак на белите дробове, когато им направят рентгенова снимка на гръдния кош за друго заболяване. Поради тази причина рутинните контроли са от жизненоважно значение за откриването на рак на белия дроб в ранен стадий. Ако ракът на белия дроб се открие в ранните етапи, шансовете за успех на лечението са доста високи. Днес, с напредъка в образните техники като спирална компютърна томография с ниска доза, ракът на белия дроб вече може да бъде открит на ранен етап.

 

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ?

 

Въпреки че тютюнопушенето е най-голямата причина за рак на белия дроб, ракът на белия дроб може да се открие и при непушачи. Когато разгледаме всички случаи на рак на белия дроб, 15% от тях са хора, които никога не са пушили. Престоят в среда за пушене също увеличава риска от развитие на рак на белия дроб. Чрез избягване на тютюнопушенето рискът от рак на белия дроб може да бъде намален с 50 процента за 10 години. Продукти като цигари, лули, пури и наргилета са най-важните рискови фактори, за които е доказано, че причиняват рак. Освен цигари; генетично предаване, азбестът, газът радон и замърсяването на въздуха също са причини за рак на белия дроб. Някои белодробни заболявания, като туберкулоза, могат да увеличат риска от лъчетерапия на белите дробове. Високото ниво на арсен в питейната вода също е важна причина. През последните години се наблюдава увеличение на рака на белите дробове, като жените консумират все повече и повече цигари.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОСТИКАТА РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ?

 

За диагностицирането на рак на белия дроб, на първо място, е необходимо да се достигне маса, определена на рентгенова снимка. Разпитват се заболявания на лицето, състояние на употреба на тютюн (цигари, лула, пура и т.н.), експозиция на вещества в околната среда или професионална дейност и дали има рак в други членове на семейството. Ако се подозира рак на белия дроб, лекарят може също да поиска изследване на храчки (цитология на храчки; изследване на материала, излизащ от лигавицата на белите дробове с дълбока кашлица под микроскоп). Този тест е прост и полезен тест за откриване на рак на белия дроб. Може да се наложи лекарят да изследва белодробната тъкан, за да е сигурен за рак. Този преглед има за цел да определи вида рак (недребноклетъчен или дребноклетъчен) и степента, до която се е разпространил (метастазирал) или стадия на рака. След това се прави компютърна томография, за да се определи как да се достигне масата. Най-подходящият начин за достигане на масата се определя чрез тънкоиглена биопсия или бронхоскопия. Диагнозата рак на белия дроб се поставя в резултат на изследването на биопсия. Ако болестта се е разпространила в други органи, диагнозата може да се постави чрез вземане на части от тези органи. След поставяне на диагнозата идва ред на стадиите на рак на белия дроб.

 

Тъй като ракът на белия дроб е вид, който не може да бъде оценен в програми за скрининг на рак, той рядко може да бъде открит в ранен стадий, т.е. преди да се разпространи от белия дроб към лимфните пътища или други органи. Вероятността да се заразите с болестта в ранния период е около 15%. В случаите, които не са се разпространили в лимфните възли, 5-годишната преживяемост е 50%. Въпреки това, когато се диагностицира рак при тези групи пациенти, този процент пада под 15%, тъй като болестта се е разпространила в близките органи, различни от белия дроб. Ранното диагностициране на рак на белия дроб се извършва при рутинни тестове или прегледи за друг здравословен проблем.

 

Образни методи при рак на белия дроб

 

Рентгенография на гръдния кош: След подробна анамнеза и физикален преглед на пациентите се прави двупосочна рентгенография на гръдния кош като първа стъпка за диагностика. В някои случаи с този образен метод увреждането на белите дробове поради тумора може да бъде открито с този филм. Въпреки това, тъй като рентгенографията на гръдния кош не винаги дава ясен отговор, всяка малка промяна, която се вижда на филма, трябва да бъде открита чрез белодробна томография.

 

Компютърна томография (КТ): предоставя информация за размера, формата и местоположението на тумора. Показва лимфни възли, които са се увеличили поради дисеминиран рак на белия дроб. При диагностицирането на ранен стадий на рак на белия дроб, той показва състоянието на черния дроб, надбъбречните жлези, мозъка и други вътрешни органи, където ракът на белия дроб може да се разпространи.

 

Магнитен резонанс (MRI): Осигурява визуализация чрез разделяне на белия дроб на секции чрез компютър заедно с магнитни и радиовълни. Тъй като рентгеновите лъчи не се използват при MRI изследване, няма радиационна опасност.

 

Позитронно-емисионна томография (PET): Процедурата се извършва с помощта на ниска доза радиоактивно вещество, прикрепено към захарна молекула, която се събира в ракови тъкани. Прилага се при определяне дали туморът се е разпространил при пациенти, които са били диагностицирани с рак, а не рак, и при планиране на лечението чрез стадиране на рак на белия дроб.

 

Костна сцинтиграфия: Определя се дали раковите клетки показват някакво разпространение в костите, благодарение на радиоактивното вещество, дадено на пациента през вената. Това е метод, който се прилага рутинно, особено при дребноклетъчен рак на белия дроб и в случаите, когато има съмнение за костни метастази при недребноклетъчен рак на белия дроб.

 

Методи за биопсия при рак на белия дроб

 

Ракът на белия дроб може да прогресира локално в белите дробове или да се е разпространил (метастазирал) в други части на тялото, включително лимфните възли, костите и мозъка. Поради тази причина се взема тъканна проба от белия дроб, за да се определи белодробният рак и неговият вид. Тъканната проба, взета чрез биопсия, се изследва под микроскоп. Вземането на биопсия на тъканта, наблюдавана в белия дроб и за която се смята, че е рак, не води до разпространение на тумора и влошаване на заболяването.

 

Методите, използвани за извличане на това парче тъкан са:

 

Бронхоскопия при рак на белия дроб: Дихателните пътища се изследват през тънка осветена тръба, поставена орално в бронхите и трахеята, и се вземат малки тъканни проби.

Приложение на иглена аспирация при рак на белия дроб: Взема се проба от раковата тъкан чрез въвеждане на иглата през гръдната стена за масата в белия дроб. Тази проба се изследва под микроскоп.

Приложение на торакоцентеза при рак на белия дроб: За да се открият ракови клетки, се взема проба от течността около белите дробове с игла.

Приложение на торакотомия при рак на белия дроб: Този метод, който се използва за диагностика на рак на белия дроб, представлява отваряне на гръдния кош с хирургична интервенция. Прилага се, ако всички други методи не са подходящи или ако не може да се постигне успех с всички методи.

Приложение на цитологията на храчките при рак на белия дроб: Това е методът за изследване под микроскоп на материала, излизащ от лигавицата на белите дробове с дълбока кашлица. Пробата от храчка, взета от пациента, се изследва под микроскоп за откриване на ракови клетки.

 

Когато пациентът е диагностициран с рак на белия дроб в резултат на прегледите, пробите, взети от пациента, се подлагат на серия от тестове, за да се определи стадият и разпространението на рака и да се определи най-добрият метод на лечение. В зависимост от стадия на рака и резултатите от тези изследвания, лечението на рак на белия дроб се персонализира.

 

Етапи на рак на белия дроб

 

Стадиите на рак на белия дроб са разделени на 4 етапа. Определя се като етап 1, ако ракът е в белия дроб, етап 2, ако се е разпространил до най-близките лимфни възли, етап 3, ако се е разпространил в пространството между белите дробове и плеврата, и етап 4, ако се е разпространил в органи като кости, черен дроб и надбъбречни жлези. Плановете за лечение на стадиите на рак на белия дроб също са различни един от друг. Ако ракът на белия дроб се открие на етап 1, успеваемостта на лечението е по-висока. Оперативно се отстраняват туморни клетки в белодробната тъкан и се планира превантивно лечение по преценка на лекаря. Ако заболяването е в напреднал стадий; При химиотерапия и лъчетерапия кои лекарства ще се използват според типа на клетката и колко дълго се определят от лекаря.

 

Стадиране при недребноклетъчен рак на белия дроб

 

За да се определи методът за лечение на рак на белия дроб, трябва да се определи стадият на рака. Стадият се определя според тумора и разпространението му.

 

  • Етап 1: Ракът е 5 см или по-малко и не се е разпространил в лимфните възли.
  • Етап 2: Ракът не се е разпространил в лимфните възли, но е по-голям от 5 cm или близо до гръдния кош или диафрагмата (мембраната, която разделя гръдната кухина от коремната кухина). Ако ракът е 7 cm или по-малък и се е разпространил в лимфните възли или близо до бронхите, той се счита за втори стадий.
  • Етап 3A: Ракът се е разпространил в лимфните възли между белите дробове или е близо до частта от трахеята, която се разделя на две. Това разпространение е доста често срещано. Освен това е наблюдавано, че се разпространява в органи като сърцето, трахеята и други белодробни лобове, без да се разпространява в лимфните възли или бронхите в белите дробове или близо до лимфните възли.
  • Етап 3B: Ракът се намира в лимфните възли от другата страна на гръдния кош или над ключицата или по-големи (като сърцето, трахеята) и лимфните възли в средата на гръдния кош или близо до областта, където се разделя трахеята.
  • Етап 4: Изглежда, че ракът се е разпространил в двата бели дроба, течността около белите дробове и сърцето или в други части на тялото, като черен дроб, мозък, кости.

 

Изборът на лечение зависи от степента на заболяването. В етапи 1 и 2 най-честата форма на лечение е хирургическата интервенция. В етап 3 изборът на лечение се променя според етапи 3A и 3B. Етап 3A е етап, който трябва да бъде оценен много изчерпателно. На този етап, като се има предвид резултатът от PET-CT, се извършва проба от лимфните възли в гръдната кухина чрез медиастиноскопия или бронхоскопия. Въз основа на този резултат от вземането на проби се взема решение за лечението. На пациенти в стадий 3D може да се предложи лъчетерапия самостоятелно или едновременно с химиотерапия. В стадий 4 лъчетерапията или химиотерапията също могат да се използват за забавяне на продължителността на заболяването и контролиране на симптомите. Най-важното развитие през последните години е използването на интелигентни молекули (таргетни лекарства) при подходящи пациенти. Уместността на употребата на тези лекарства се определя от подробно патологично изследване на тумора на пациента. Днес е изключително важно да се провери дали методите, наречени индивидуална терапия при напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб, ще бъдат подходящи за всеки пациент и да се използва този шанс за пациента, когато е необходимо.

 

Стадиране при дребноклетъчен рак на белия дроб

 

При дребноклетъчен рак на белия дроб стадият на заболяването се определя, за да се определи окончателното лечение. Тази постановка; Оценява се под две позиции като дифузно заболяване, ограничено до белия дроб и разширено извън белия дроб. Методите за лечение на ограничен и екстензивен дребноклетъчен рак на белия дроб са различни. Стадият на заболяването се определя в резултат на определени изследвания и се определя методът на лечение. Ако ракът се наблюдава в едната страна на белия дроб, ограничен стадий, ако се е появил и в двата бели дроба или се е разпространил в други органи, се диагностицира напреднал (дифузен) стадий. Възможен е рецидив на заболяването. При лечение, което включва химиотерапия, тя се прилага чрез насочване към тумори в белия дроб или тумори в други части на тялото. При някои пациенти лъчетерапията на мозъка може да се приложи с превантивна цел, дори ако няма рак. Това лечение се нарича защитно „облъчване на мозъка“. Това се дава, за да унищожи невидимите клетки в мозъка и да предотврати образуването на тумори. Хирургичното лечение не е предпочитан метод при дребноклетъчен рак на белия дроб.


 

КАК СЕ ЛЕКУВА РАКЪТ НА БЕЛИЯ ДРОБ?

 

Лечението на рак на белия дроб, както при всички други видове рак, варира в зависимост от много фактори като общото здравословно състояние на заболяването, стадия на заболяването и вида на рака. В много етапи се прилагат различни лечебни комбинации и персонализирани лечения. Поради тази причина е много важно да изберете напълно оборудвана болница и лекар специалист за лечение на рак на белия дроб.

 

Малък брой ракови клетки, които вероятно ще останат след операция за рак на белия дроб, се унищожават чрез метода на адювантно лечение. Този метод на лечение се планира в зависимост от диагнозата, възрастта и общото здравословно състояние на пациента. След операция за рак на белия дроб пациентите могат да получат само химиотерапия или само лъчетерапия или и химиотерапия, и лъчетерапия като адювантно лечение. Понякога следоперативното адювантно лечение може да не е необходимо при пациенти в ранен стадий.

 

Методи за лечение на рак на белия дроб

 

Хирургия при рак на белия дроб

 

Хирургията на рак на белия дроб е един от методите за лечение на рак на белия дроб. Видът на хирургическата интервенция зависи от местоположението на рака в белия дроб. Това е операция за отстраняване на малка част от белия дроб. Ако целият лоб е отстранен хирургически (лобектомия), това се нарича отстраняване на десния или левия бял дроб (пневмонектомия). Някои тумори не могат да бъдат оперирани поради тяхната локализация, големина и общо здравословно състояние на пациента.

 

Химиотерапия при рак на белия дроб

 

Химиотерапевтичното лечение при рак на белия дроб е унищожаването на раковите клетки с лекарства. Химиотерапията обикновено се състои от 2 лекарства. Химиотерапията може да се прилага само от медицински сестри, които са преминали специално обучение в това отношение. Броят пъти, на които се прилага химиотерапия, се изразява като „излекуване“ и обикновено се повтаря на всеки 21-28 дни. Химиотерапията при рак на белия дроб обикновено се прилага под формата на интравенозни течности или перорални хапчета в напълно оборудвани амбулаторни центрове. В някои случаи химиотерапията се прилага стационарно, в зависимост от негативността на състоянието на пациента или естеството на прилаганите лекарства. След всеки курс на химиотерапия пациентите се проверяват в клиниката по медицинска онкология. При тези контроли пациентите се преглеждат, изслушват се оплакванията им, разпитват се страничните ефекти на лекарствата и се изискват някои кръвни изследвания, за да се установи дали причиняват някаква вреда на други органи в тялото. Преди всеки цикъл трябва да се прави кръвна картина, която трябва да се показва на упълномощени медицински сестри, провеждащи химиотерапия.

 

Характеристиките на тумора в патологичния доклад определят дали пациентът ще получи химиотерапия след операцията и ако да, колко излекувания ще получи. Възрастта и общото състояние на пациента обаче също играят важна роля при вземането на тези решения. Химиотерапията не е подходяща за пациенти, чието общо състояние е достатъчно лошо, за да прекарват повече от 12 часа на ден, тъй като те не могат да понасят странични ефекти. Ако пациентите, за които е планирана химиотерапия, са имали операция, за предпочитане е химиотерапията да започне в рамките на 3 седмици след операцията. Пациентите, получаващи първа химиотерапия, трябва да изследват кръвното и общото си състояние в клиниката по медицинска онкология приблизително една седмица след химиотерапията. При този контрол се изследва общото състояние на пациентите, понасянето на лечението и кръвните им изследвания и се изслушват оплакванията им, ако има такива. При последващи лечебни приложения кръвните контроли и общото състояние на пациента се изследват преди всяко лечение. Чрез оценка на страничните ефекти от химиотерапията, дозата на лекарството се коригира, ако е необходимо.

 

Интелигентни лекарства и интелигентна молекулярна терапия

 

Това е форма на лечение с перорални лекарства под формата на хапчета, давани на подходящи пациенти след обширно патологично изследване на недребноклетъчен рак на белия дроб през последните години. Терапията с умни хапчета не е подходяща за дребноклетъчен и плоскоклетъчен рак на белия дроб. В насоките за лечение по света интелигентните терапии се използват като лечение от първа линия на дребноклетъчен и неплоскоклетъчен рак на белия дроб при пациенти в напреднал стадий, ако патологичните доклади са подходящи. Допълнителни патологични изследвания при тези пациенти се наричат ​​тест за мутация на EGFR и тест за сливане на ALK. Процентът на положително (положително) откриване на тези тестове при непушачи е по-висок. Въпреки това, дори при пушачи процентът на един от двата теста е положителен е около 20%. Това е възможността един от всеки пет пациенти да се възползва от тези лечения, която никога не трябва да се пренебрегва.

 

Лъчетерапия при рак на белия дроб

 

Радиотерапията е използването на високоенергийни лъчи за убиване на ракови клетки. Прилага се върху ограничен участък и засяга раковите клетки в тази област. Лъчетерапията може да се приложи преди операция за намаляване на тумор или след интервенция за унищожаване на ракова клетка. Лекарите обикновено използват лъчетерапия като първа алтернатива при пациенти с локално напреднал рак, който не може да бъде опериран заедно с химиотерапия, но не се разпространява на отдалечено място (метастази). При пациенти в напреднал стадий лъчетерапията може да се използва и за облекчаване на симптоми като задух или болка.

 

Ваксинотерапия при рак на белия дроб

 

В лечението на рака на белия дроб, особено през последните години, може да се отбележи сериозно развитие. Едно от най-важните от тези разработки, което засяга предимно пациенти с рак на белия дроб в стадий 4, е имунотерапията, известна още като ваксина срещу рак на белия дроб. Имунотерапията означава, че пациентът се бори с раковите клетки, като използва собствената си имунна система. Следователно, той има по-малко странични ефекти от други химиотерапевтични лекарства. До преди няколко години други химиотерапевтични лекарства бяха изпробвани за пациенти с рак на белия дроб в стадий 4 и ваксината срещу рак на белия дроб беше използвана, когато не бяха постигнати успешни резултати. Днес пациенти с рак на белия дроб в стадий 4 в Америка и Европа могат да бъдат лекувани с тази противоракова ваксина от първия момент.

 

За да се използва ваксината срещу рак на белия дроб, първо се изискват някои тестове от пациента. Според вида на рака на белия дроб се определя дали е кандидат за тази ваксина. Ако той е кандидат за ваксината, лечението с ваксина срещу рак на белия дроб може да започне веднага след поставяне на диагнозата. Въпреки че ваксината няма типични странични ефекти като гадене и повръщане, тя има способността да причинява временно възпаление на червата и щитовидната жлеза.

 

Тъй като ваксината срещу рак на белия дроб понастоящем се използва само в групи пациенти от четвърти стадий, тя има характеристика, която влияе върху продължителността на живота. В стадий 4 се прилагат всички лечения за удължаване на живота на пациента.

 

Какви са начините за предпазване от рак на белия дроб?

 

Ракът на белия дроб не може да се припише на една единствена причина. В резултат на изследванията са открити много причини за рак на белия дроб. Различни фактори могат да играят роля в развитието на рак на белия дроб. Повечето от тях са свързани с употребата на тютюн. Ракът на белия дроб не е заразен. Някои хора може да имат по-голям риск от развитие на рак на белия дроб, отколкото други. Рискът от рак се увеличава в следните ситуации.

 

Тютюнопушене и рак на белия дроб; Пушенето причинява рак на белия дроб. Вредните вещества (канцерогени) в тютюна увреждат клетките в белия дроб. С течение на времето тези ефекти могат да причинят рак на клетките. рак на белия дроб на пушач; На каква възраст е започнал да пуши, от колко време пуши, колко цигари пуши на ден, колко дълбоко вдишва цигарата. Спирането на пушенето значително намалява риска от развитие на рак на белите дробове.

 

Пура, лула и рак на белия дроб; Пушачите на пури и лула са изложени на по-висок риск от развитие на рак на белите дробове, отколкото непушачите. Колко години човек е пушил пура или лула, колко пъти на ден пуши и колко дълбоко вдишва са факторите, влияещи върху риска от рак. Въпреки че не вдишват, пушачите на пури и лула също са изложени на риск от други видове рак на белите дробове и рак на устата. Рискът от рак на белия дроб при пасивните пушачи (изложените на тютюнев дим) също се увеличава в случай на пасивно пушене.

 

Азбест и рак на белия дроб; Това е минерална група, която се използва в някои индустрии като изолационен материал и се среща естествено под формата на влакна. Азбестовите влакна са склонни да се разпадат на частици и да циркулират във въздуха и да полепват по дрехите. Тези частици се утаяват в белите дробове при вдишване. Там уврежда белодробните клетки и по този начин увеличава риска от развитие на рак. Проучванията показват, че работниците, изложени на азбест, са 3-4 пъти по-склонни да развият рак на белия дроб, отколкото тези, които не са били изложени. Това увеличение е по-голямо за работещите в индустрии като корабостроене, азбестови мини, изолационни работи и ремонт на спирачки. Рискът от развитие на рак на белия дроб е по-голям, ако работещите с азбест пушат. Работниците, работещи с азбест, трябва да използват защитни материали, предоставени от техните работодатели, и да следват препоръчаните предупреждения за работа и безопасност.

 

Замърсяване на въздуха и рак на белия дроб; Установена е връзка между рака на белия дроб и излагането на замърсен въздух. Но тази връзка не е ясно описана и са необходими допълнителни изследвания.

 

Белодробни заболявания; Някои белодробни заболявания, като туберкулоза, увеличават риска от развитие на рак. Ракът на белия дроб има тенденция да се развива повече в райони, засегнати от туберкулоза.

 

История на пациента; Човек, който веднъж е имал рак на белия дроб, има по-висок риск от развитие на втори рак на белия дроб, отколкото човек, който никога не е имал рак. Отказването на пушенето след диагноза рак на белия дроб може да предотврати развитието на втори рак на белия дроб.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА РАКА НА БЕЛИЯ ДРОБ

 

Каква е честотата на рак на белия дроб при мъжете и жените?

 

Ракът на белия дроб е вид рак, който се среща по-често при мъжете поради тютюнопушенето. Тъй като процентът на тютюнопушене при мъжете е по-висок, отколкото при жените. Възрастовият фактор също може да се счита за една от причините за рак на белия дроб. Ракът на белия дроб се наблюдава предимно при 55 години и по-възрастни. Но това; Тя варира в зависимост от възрастта на започване на пушене, честотата на пушене, излагането на различни вещества, причиняващи рак. Докато ракът на белия дроб се среща рядко на възраст под 45 години, по-често се диагностицира на възраст между 50 и 70 години. Ракът на белия дроб, който се счита за един от най-застрашаващите живота видове рак, е заболяване, чийто процент на възстановяване се увеличава с всеки изминал ден благодарение на новите методи на лечение и възможностите за ранна диагностика, които се появиха наскоро. Приблизително 1,3 милиона души умират от рак на белия дроб всяка година в света. У нас всяка година 3-4 хиляди души се диагностицират с рак на белия дроб. Въпреки че не е известен точният брой на пациентите с рак на белия дроб, причинен от тютюнопушене, за една година у нас, може да се каже, че 80-90% от случаите на рак на белия дроб са причинени от тютюнопушене. Ранната диагностика е много важна при рак на белия дроб. Тъй като ракът на белия дроб често има способността да се разпространява бързо в костите, черния дроб, мозъка и надбъбречните жлези.

 

Ракът на белия дроб е един от най-животозастрашаващите и най-лесните за предотвратяване ракови заболявания. Рискът от рак на белия дроб, който е най-разпространен в света на възраст между 50-70 години, се увеличава след 35-годишна възраст. Протичането на рака е много по-бързо при жените, отколкото при мъжете. Докато преди 25 години ракът на белия дроб е бил наблюдаван при 1 жена на всеки 11 мъже, ракът на белия дроб се открива при почти всеки 2 мъже срещу 1 жена днес и най-голямата причина за това е, че жените пушат твърде много сега.

 

Възможно ли е да се предпазим от факторите, които могат да причинят рак?

 

Спирането на пушенето, което е най-важната причина за рак на белите дробове, или изобщо не започването, ако не пушите, е най-важният начин за предотвратяване на рака. Благодарение на кампаниите срещу тютюнопушенето се наблюдава намаляване на зависимостта от тютюнопушене и сериозно намаляване на случаите на рак на белия дроб. Няма измерим метод дали газът радон, който е показан сред другите причини за рак на белите дробове, присъства в мястото на пребиваване. Невъзможно е да се защити от аспест материал.

 

Има ли ваксината срещу рак на белия дроб в Куба същите характеристики като ваксината в Америка?

 

Двете ваксини са различни една от друга. Ваксината срещу рак на белия дроб в Куба също е имунотерапия. В Куба обаче няма нито едно научно изследване за ваксината и се знае, че тя е изпробвана само на 200 пациенти. Може да се каже, че одобрените в Америка и Европа ваксини са по-полезни. Докато ваксината в Куба удължава продължителността на живота с 2 месеца, одобрената ваксина в САЩ и Европа може да удължи продължителността на живота с 6 месеца.

 

Възможно ли е да се приложи ваксина срещу рак на белия дроб в 1-ви стадий?

 

Продължават научните изследвания за прилагане на ваксина срещу рак на белия дроб в 4-ти, 3-ти, 2-ри и 1-ви стадий. Въпреки това, поради многото странични ефекти на ваксината, изглежда много по-трудно да се използва в 1-ва фаза. Изглежда, че е възможно да се лекуват с ваксини особено пациенти с рак на белия дроб в трети стадий.